2018. június 13., szerda

Káosz és fellélegzés


Zsúfolt és nagyon fárasztó napoknak, sőt, heteknek érünk lassan a vége felé. Igazából május vége táján kezdett el besűrűsödni az élet, és mostanra kezd el lecsengeni. A határidőnaplóm annyira tele volt írva programokkal, tennivalókkal, időpontokkal, hogy némelyik alig fért bele.
Sokszor rakok fel ide írásokat a kertről és a gyerekekről, és természetesen ezzel, meg a háztartással töltöttem időm nagy részét. Közös családi gazolás, felkötözés volt a fő program hétvégenként, napi szinten pedig locsolás és a termés folyamatos betakarítása.
Beindult a gyümölcsszezon, tegnap málnát szedtünk, ma cseresznyét fogunk, hétvégén érkezik a meggy. Megy a gyümölcs a fagyasztóba, és megkezdjük a befőzést is.
Emellett folyamatosan zajlik nálunk a ház bővítése. A terasz lebontva, gerendák berakva. Odakint totális káosz, mindenütt építőanyag-hegyek. Kalapács koppan, fűrész sikít, flex vijjog.
Igazán „élvezetes” volt a fenti hang- és zűrzavarban felkészíteni a lányokat az év végi számadásaikra. A vizsgaidőszak közeledtével kissé felpörgettük a gyerekekkel a tempót. Átnéztünk mindent, és a lányok be- bejártak az iskolába is az összefoglaló órákra. Itthon próbavizsgákat írattam velük, majd élesben is megmutatták, mit tanultak a tanév során. Természetesen sikerrel.
A zenészeim túlestek a szokásos év végi vizsgákon. Csillag fuvolából, Kincső zongorából remekelt. Sok társukkal együtt felléptek az evangélikus templomban a zeneiskola évzáró hangversenyén.
A két iskolás gyerekem osztálykiránduláson járt. Kende a nyolcadikosokkal Mátra-Sástón, Csillag a hatodikosokkal Egerben töltött el két-két napot.
A három lányt Nagymami elvitte a budapesti Holnemvolt parkba, ahol mesehősökkel találkozhattak, de volt játszóterezés és állatsimogatás is.
Tündér Ilonám születésnapja is épp erre az időszakra esett. Egyre nagyobb kislányom 11 éves lett!
Le kellett utaznom Abára, ahová Virág jár az Atilla király gimnáziumba. Mivel néhány osztálytársával tervezik, hogy kiköltöznek a kollégiumból, megnéztük a szülőkkel a leendő albérletüket. Aztán irány az iskola, ahol szülői megbeszélést tartottak, majd a művészeti iskola, a szokásos néptáncos előadással.
30 éve annak, hogy elballagtunk az általános iskolánkból. Ennek apropóján kitaláltam, hogy rendezzünk mókusos évfolyam-találkozót (Mókus utcai ált. isk.). Nagyon jó iskola volt, jó tanárokkal, jó csapattal. Örömömre sok régi diák és néhány tanár is eljött. Voltak vidám és megható pillanatok is a találkozón, és egyik főszervezőként elmondhatom, hogy nagyon jól sikerült.
Megtartották községünkben, méghozzá annak is a focipályáján a Gyereknapot. Volt lufi és vattacukor, arcfestés és buborékfoci.
Talán írtam már róla korábban, hogy falunkban elindult egy biokertész kezdeményezés. A facebook-on létrehoztak egy csoportot, ahol főleg virtuálisan zajlik az élet. Megbeszéljük, ki mit mikor vet el, hol lehet magot beszerezni, kell-e felkötözni a borsót, kacsolni a paradicsomot. Palántákat adunk, egymásnál gyümölcsöt szedünk. Eddig volt tavasszal a megnyitó, amikor személyesen is találkoztunk, most pedig a felfrissült könyvtárban egy újabb körben gyűltünk össze. Egyrészt tapasztalatot cseréltünk, másrészt új kapcsolatok szövődtek, harmadrészt pedig csak úgy jó volt kiszakadni a hétköznapokból, és ezekkel a kedves helyi nőkkel együtt lenni.
Ha már könyvtár: bolhapiac zajlik épp kis falunkban. Ezért hát újból átnéztem a tavasszal kiselejtezett ruhákat-lábbeliket, amik eddig nagy kukazsákokban várták türelmesen, hogy valahová el legyenek szállítva végre. Most újabb darabokkal bővült a készlet, megérkezett a fuvarosunk is, úgyhogy sikerült a művházba vinni őket. A bevételt az óvodának ajánlják fel az adakozók.
Nógrád egyik legnagyobb közös ünnepe a Várjátékok, amiről korábban már beszámoltam itt nektek a blogon. Egy egész nap családi és közösségi ünnep és szórakozás!
Kende szemészetre ment, ahol kiderült, hogy színtévesztő. Ez ellen igazából nem lehet semmit sem csinálni; annyi, hogy nem lehet belőle mozdonyvezető vagy tűzszerész. (Jelzem, egyik szakma sem szerepel a jövőbeli tervei között.)
Családi fogászati ellenőrzésen is jártunk, volt húzás és tömés, valamint elindul Virág számára a fogszabályzó projekt.
A tavaszi kezdeményezésem sikerén felbuzdulva most is indítottam egy megújulás-programot az interneten. A Nyári megújulás csoportban 15 nőnek igyekszem hasznos életmód-tanácsokat adni a mozgás, a táplálkozás, a szépségápolás és a lelki egészség terén.
És ha még nem lett volna elég az ötleteimből: női life coach-ok összefogását is elindítottam. (Erről a Réka Life Coach blogon írtam részletesen.) A virtuális munkát most az első személyes találkozó követte, amit persze ki más szervezhetett volna, mint én. Budapesten tartottuk anyukám lakásában, ahol kereken egy tucatnyi csodálatos női segítő ötletelt azon, hogyan szövetkezhetnénk össze a leghatékonyabban.
Ősztől egy tanári állást készülök megpályázni, ezzel kapcsolatban már voltam is egy szóbeli meghallgatáson. Újraírtam az önéletrajzomat és elkészítettem a motivációs levelemet - már csak a pályázat kiírását várom. Az is meglehet, hogy szeptembertől gyökerestül felfordul az életünk…
Ezek voltak tehát három hét csekély számú eseményei – dióhéjban. Már csak a ballagás jön, aztán belevethetjük magunkat az Everness-fesztivál élményeibe!

2018. június

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése