2019. június 8., szombat

VI. Nógrádi Várjátékok


Hatodik, a településen, bár számunkra még "csak" a negyedik, hiszen alig több mint 3 éve élünk itt Nógrádon. Amióta itt lakunk, azóta mindig ellátogatunk falunk legnagyobb rendezvényére. 
Ez már jóval túlmutat egy szokásos falunapon. Nemcsak a környékről, hanem jóval messzebbről is ellátogatnak hozzánk az emberek, minden évben egyre többen, és én erre tök büszke vagyok. 
Idén kivételesen karszalagot is osztogattak, hogy megtudják, mennyi is a látogatók száma. Ha jól tudom, 3000-nél fogytak el a színes szalagok, de még utána is jöttek, és csak jöttek, és csak jöttek (A lakosság száma amúgy kb. 1500). Az esti koncerten szerintem 4-5000-en lehettünk.
Büszke vagyok, amikor elindulunk reggel otthonról, és már a felső úton haladva látjuk, hogy állnak a sátrak, és kirakták a bástyára a nagy magyar zászlót.
Büszke vagyok, mikor látom, mennyien fotózzák fentről a falunk látképét. Bizony, szép a táj, háttérben egyik oldalon a Börzsöny, a másikon a Naszály, és mi tudjuk, hogy ott van Almáskert is, a mi szűkebb hazánk, a fák mögött pedig megbújik valahol a kedves házikónk.
Büszke vagyok a gyerekeimre, mert valamelyikük ilyenkor mindig benne van a sodrásban. Tavaly Kende volt az egyik zászló-vivő, és Csillag fuvolázott, idén Kincső lépett fel a kórussal. „Együtt dobban a szív” – énekelték a kicsi iskolások együtt a Búzavirág kórussal.
Tavaly nagyon idegesített a képviselők politikával átitatott felszólalása (török magyar harcok párhuzamba állítása a migránsokkal!), ezért elhatároztuk, hogy ha idén is ez lesz, akkor megint tüntetőleg hátravonulunk, de szerencsére nem volt most ilyen. Színpadra léptek viszont a három testvértelepülés küldöttei. Lejátszották a lengyel himnuszt (szerintem még soha életemben nem hallottam), és szívhez szóló volt hallgatni a felvidékiek életérzéseit idehaza és Szlovákiában.
Arra is büszke vagyok, hogy a szervezők nem engedik be a bóvlit. Fából, bőrből, kerámiából, gyöngyből (satöbbi, satöbbi) ami szépséget el lehet képzelni, az mind itt van. A Banya-tékában kártyából jósoltak, a Borókások kézműveskedtek. 
A lányaim idén mag-képet és pörgettyűt készítettek velük. Hédi henna-díszt pingált a vállamra, és vettünk végre nógrádi hűtő-mágnest.
Apropó szervezők: le a kalappal előttük! Tudjátok, mennyi munka van egy ilyen rendezvény mögött? Igazából én se látok bele, csak azt tudom, hogy valakinek le kellett kaszálnia azt a rengeteg füvet, fel kellett szállítania a sok kelléket, meg kellett főznie a sok pörköltet. Zoli idén is szarvast evett, én lángost, a gyerekek pedig vega-burgert meg jégkrémet.
A műsor persze a szokásos – is, meg nem is. Tánc, zene, bajvívók, tüzérek, mesejáték és gólyalábasok idén is akadtak. Viszont jöttek lovasok is, és a csata érdekes forgatókönyv szerint zajlott - egy reneszánsz esküvőbe csöppentünk bele (amúgy a párnak tényleg akkor volt az esküvője). 
Érkezett a násznép, már el is kezdődött a szertartás - ahonnan elrabolták a menyasszonyt. A hoppon maradt várúr katonákat fogadott fel, hogy szerezzék vissza aráját. Sem az ágyútűz, sem a lovas-viadal nem volt hatásos – csak a kézitusa után maradtak a földön a hullák.
A zoknigombóc- és papírkard-csata idén rekord-ideig tartott. A műsor már javában folytatódott a kis-színpadon, de az elszántabb gyerekek még akkor is ott csépelték egymást a dombon. A szalmabáláknak nyoma se maradt a küzdőtéren.
Mi is rekord-ideig maradtunk: a legelejétől ezúttal a legvégéig (eddig a tűzijátékot mindig a teraszról néztük). A koncert olyan nagyszabásúnak ígérkezett, hogy a vár falai közül levonultunk a sportpályára. Soha nem láttam még ott ennyi embert!
A Bordó Sárkány melegített be, azután pedig a Kárpátia lépett színpadra. Régen sokat hallgattuk őket, manapság már ritkábban. Tudom, megosztó banda, de most nem akarok sem innen, sem onnan politizálni. A lényeg, hogy jót buliztunk, énekeltünk, ugrándoztunk. 
A gyerekeim pedig közben frizbiztek! A várról fellőtt tűzijátékot végre élőben láthattuk lentről.
Akinek tetszett a beszámolóm és a képek, az jövőre mindenképp jöjjön el hozzánk!

2019. június

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése