2020. január 19., vasárnap

Jaffa - Izrael 2.


Amennyire nem Réka-stílusú volt Tel Aviv, Jaffa annál inkább. Én már csak ilyen régi vágású maradok. Felhőkarcolók helyett kőházak, sugárutak helyett sikátorok – ez az én világom!
Eleve jól indult a nap, hullámokkal! Elhatároztuk, hogy a tenger partján sétálunk végig Tel Aviv óvárosához, amit mi Julival viccesen Fantának hívtunk. (Apropó: Jaffának tényleg van bármi köze a szörphöz?) Csodásan sütött a nap, a pulcsit hamar pólóra cseréltük. 
Az óratoronynál kezdtük a sétát. Julival lubickoltunk az óvárosban, néztük a bazár sok kincsét, bár az árakat látva semmit sem vásároltunk.
Az ember azt gondolná, hogy Izraelben a legnagyobb gond a zsidó-arab összeférhetetlenség. Gondolom, nagypolitikai szinten, illetve a szélsőséges szervezeteket nézve ez így van, de a kisemberek szintjén mi nagyon nem ezt tapasztaltuk. Zsidó bolt, arab bolt egymás mellett, békességben. Sábesz (kipa) a zsidó férfiak fején – fejkendő az arab nők fején, és köztük a sok európai meg távol-keleti turista. 
A feliratok mindenütt három nyelven vannak kiírva: héberül, arabul és angolul. Ezen kívül még sok helyen láttunk cirill betűs feliratokat, hiszen Izraelben sok az orosz is. A városban hol egy mecset, hol egy zsinagóga, hol egy keresztény templom.
Kőfalak, faragott kapuk, kiugró erkélyek, kanyargó szűk utcák, fel s alá vezető lépcsők, kupolák és tornyok, kilencágú gyertyatartók mindenütt (hanuka) – kb. így tudnám szavakkal lefesteni a hangulatot. Egyre feljebb haladunk a dombon, egyre szebb kilátás nyílt az újvárosra és a tengerre.
A központban mindenütt asztrológiai jelekkel találkoztunk. A horoszkópos szökőkútnál, mozaikon a padlón, valamint a Kívánságok hídján. Én olyan teljesen szokványos dolgot kívántam, hogy legyen minden ember boldog. Zolinak viszont volt egy személyes kívánsága, ami talán hamarabb valóra is fog válni, mintsem azt sejtette.
A dombtetőn egy kellemes parkban időztünk, ahol a kapu bibliai jeleneteket ábrázolt. A szél fújt (a szoknyámat is), a nap tűzött.
Furcsa volt visszatérni a múltból a jelenbe, az óvárosból a modern Tel Avivba. Elintéztük másnapra az autóbérlést, mászkáltunk a Bauhaus negyedben, és megnyugodva konstatáltuk, hogy a városnak van evakuálási terve cunami esetére…


2020. január

2 megjegyzés:

  1. https://konyhalal.cafeblog.hu/2019/01/17/ezert-jaffa-a-narancsszorp-neve/ Üdv, Berni (a zugolvasó)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, kedves zugolvasóm, legalább ezt is megtudtuk.

    VálaszTörlés