2020. február 2., vasárnap

Timna, Eilat - Izrael 6.


Ez a nap az izraeli út egyik legjobbja lehetett volna, ha… Pedig szépen sütött a nap, meleg volt, a látnivalók is gyönyörűek, de… Ha nem lett volna az a fránya kerékpár!
Kezdjük azonban a legelején, amikor is Eilatból indulva rövid autókázás után ismét a sivatagban találtuk magunkat, csak annak másik oldalán. Pontosabban, a Timna Nemzeti Park kapujában. Egyiptomi figurák fogadtak bennünket, sejtetve, hogy odabent nemcsak természeti, de történelmi érdekességekben is lesz részünk.
Mivel a park igen nagy területen található, a nevezetességek pedig egymástól sokszor igen nagy távolságokra fekszenek egymástól, úgy döntöttünk, hogy biciklivel járjuk be. Voltak ott hagyományos és elektromos kerékpárok is, és mi tartottuk magunkat olyan sportosnak, hogy a mountainbike-ot válasszuk. Utólag bánom, hogy nem ismertem be puhányságomat. Megérte volna az a néhány plusz sékel az elektromos bicóért…
Az út első fele ugyanis végig felfelé vezetett. Nem volt egyáltalán meredek, de folyamatosan emelkedőn kellett tekerni, és ekkor tudatosult bennem, mennyire sokat hagytam ki a biciklizésben, és mennyire nem megy nekem ez a tekerés. 
Eleinte Zoli lemaradt a kedvemért és Juli előre száguldott, később már inkább egyedül maradtam le, és ők kettesben tettek kitérőket, míg én szusszantam rövidebbet-hosszabbat.
Közben szépséges szikla-képződményeket láttunk. Spirál alakú hegyet vagy Salamon oszlopait.
Utunk felénél egy oázisnál megpihentünk. Ettünk, majd lefeküdtünk és süttettük a hasunkat a nappal. Ekkorra már nemcsak a pulcsi került le rólunk, legszívesebben trikóban-shortban lettünk volna.
A térkép itt egy tavat jelölt, mi inkább medencének neveztük. Elég bizarrnak tűntek rajta a rózsaszín flamingós vízibiciklik.
Innen egy Szfinx-alakú szikla mellett vitt utunk. Aztán azt mondtam a többieknek, hogy száguldjanak csak előre, engem hagyjanak meghalni. 
A kereszteződésnél aztán lefeküdtem a földre, pihentem és napoztam. A vicc, hogy megállt egy autós megkérdezni, hogy valami baj van-e…  Á, nem, csak 45 évesen nyomin bírom a kerékpározást.
A visszafelé út már jobban ment. Láttunk néhány gomba alakú sziklát, és az út is kezdett lejtőssé válni. Itt legalább könnyen tekertem, viszont megint beugrottak a hülye balesetem képei. A legenyhébb lejtőn sem engedtem szabadon gurulni a biciklit, folyton a féken tartottam a kezemet.
A végén aztán valami átkattant bennem. Élvezni kezdtem a száguldást, és az utolsó lejtőn, ami igencsak meredek volt, fék nélkül gurultam végig. Ha azt hiszitek, nem volt bennem félelem, tévedtek. Be voltam rezelve, kapaszkodtam a kormányba, mégis megcsináltam. Tök büszke voltam magamra!
Mivel jól ért véget a Timna parki látogatás, és maradt is egy kis időnk még a naplemente előtt, úgy döntöttünk, megkoronázzuk a napot egy kis fürdéssel.
Gyorsan fürdőruhába öltöztünk, és lementünk a partra. Amikor készültünk az utazásra, azzal riogattak bennünket, hogy sabbat-kor megáll az élet. Bezárnak a boltok, nem járnak a buszok, kihalt minden.
Ehhez képest a parton tömegek voltak, a zene üvöltött, és minden boltot meg éttermet nyitva találtunk. Mi pedig siettünk a strandra, hogy még meg tudjunk egyet mártózni a Vörös-tengerben.
Szinte egyedül voltunk a vízben, a többiek már inkább kint feküdtek a nyugágyakon. Mi viszont úgy gondoltuk, ha már életünkben először járunk itt, vétek lenne kihagyni a tengert. Ami amúgy meglepően langyos volt, és kellemes érzés volt benne megmerülni.
Kimenni már nem volt annyira kellemes, egyre hűsebbnek éreztük a levegőt. A nap hamarosan lement, és mi már felöltözve nekivágtunk egy kis parti sétának.
Igazából enni akartunk valamit, de minden baromira sokba került. Izrael amúgy is drága, de ez az üdülőrésze még inkább. Julinak segítettünk kukoricát vadászni (az egyik helyen annyira nem értették a „corn” szót, hogy egy üres tölcsért akartak neki adni!).
Eilatnál szép a tenger és attól érdekes, hogy át lehet látni a jordán oldalra. Délen tulajdonképpen ez az egyetlen izraeli város, ami a Vörös-tenger partján terül el. Mellette már Jordánia van, szépséges sziklákkal a távolban.
A lemenő nap fényében korzóztunk végig a parton, sötétben tértünk vissza a szállásra, és tudtuk, hogy másnap dél felől északi irányba térünk majd, hogy Izrael harmadik tengeréhez jussunk. De ez már egy másik történet…

2020. február

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése