2023. október 21., szombat

Archetípusok

Megcsináltam kettő személyiségtesztet. Régen nagyon szerettem ilyesféle teszteket kitölteni, volt is olyan könyvünk, hogy 100 teszt. Most csak úgy poénból csináltam meg őket, mert épp kedvem szottyant kicsit kikapcsolódni.

Az első olyan volt, ahol 4 alaptípusba, illetve 16 altípusba osztják az embert.

Az első típus az Analitikus, benne az Építész, aki a tervező, a stratéga, a Tudós, aki feltaláló, tudásra éhező, a Parancsnok, aki a bátor vezető, és a Vitázó, aki kíváncsi és szereti a szellemi kihívásokat.

    A második típus a Diplomata, köztük a Védőügyvéd, aki idealista és inspiráló, a Mediátor, aki kedves és önzetlen, a Főszereplő, aki karizmatikus és inspiráló, és a Kampányfőnök, aki lelkes, szabad és társaságkedvelő.

A harmadik típus az Őr, olyan altípusokkal, mint a Logisztikus, aki megbízható és gyakorlatias, a Védő, aki melegszívű és védelmező, a Vezető, aki ügyintéző és igazgató, és a Konzul, aki népszerű és segítő.

A negyedik típusba, a Felfedezők közé tartozik a Virtuóz, aki gyakorlatias és bátor, a Kalandvágyó, aki művészi és felfedező, a Vállalkozó, aki energikus és izgalmas, és a Szórakoztató, aki spontán és lelkes.

Az enyém az ENFJ lett, azaz Főszereplő lettem. Ezen a gyerekeim illetve a barátaim egyáltalán nem lepődtek meg, de tulajdonképpen én sem. Dióhéjban leírom nektek, mit ír erről.

Inspiráló. Másokat ösztönöz, motivál. Karizmatikus. Tetteivel hat másokra. Képes megnyitni az emberek szívét. Fel tudja őket vidítani, de akár le is lombozni.

Vezető, irányító. Erős. Nagy az önbizalma. Szeret másokra jó benyomást tenni.

Szívvel-lélekkel él. Kreatív. Szenvedélyes, érdeklődő. Lelkesen űzi a hobbijait, túrázik, kertészkedik, táncol… (És igen!)

Önzetlen, segítőkész. Empatikus, érzékeli az emberek bensőjét. Érdeklődik mások iránt. Rá tud hangolódni mások vágyaira és hangulatára. Szeret mások kedvében járni. (Mostanság végre a saját maga kedvében is.)

Természetesen és jól kommunikál. Élénk társasági életet él. Kedves. Őszinte. Hiteles. Nem játszmázik.

Határozott véleménye van mindenről, és ezt ki is mondja. Meghúzza a határait. Tud nemet mondani. (Igen! Azaz: Nem!)

Optimista. Küldetéstudata van. Hisz magában és az emberekben. Jóra törekszik, és másokat is arra inspirál, hogy jobbak legyenek. Nagy cél érdekében munkálkodik. Azt akarja, hogy a világ jobb hely legyen. Harcol a pozitív változásokért. Álmodozó, de tesz is azért, hogy álmai valóra váljanak.

Érzékeny. Önreflexív. Jól elemzi az érzéseit, képes rájuk reflektálni. Magas az érzelmi intelligenciája. Átéli a pillanatot.

Megbízható. Elkötelezett. Felelősségteljes. Lehet rá számítani. Szorgalmas.

El tud szakadni a valóságtól. Meg akarja váltani az egész világot. Szét tud forgácsolódni. Túl idelista, naiv. Túlzottan megbízik másokban, hiszékeny. Túlzottan ki akar másokat oktatni, megváltoztatni. Túl intenzív, nyomulós, másoknak sok lehet. Túl empatikus, beleéli magát mások életébe, átveszi mások gondjait.

Szerelmes, érzelmes típus. Könnyen fel tud lángolni. Mélyen kötődik. Szívesen megteszi az első lépést. Intenzív, szenvedélyes. Néha alárendeli magát a másiknak, és elfeledkezik a saját érdekeiről. (Volt, régen.) Komolyan veszi a párkapcsolatot. Hosszú távra tervez.

Nagyok az elvárásai a párjával és a gyerekeivel szemben is. Gyerekeit támogatja, hogy önállóak és kreatívak legyenek, segít, hogy kibontakozzon az egyéniségük. Sok ismerőse és barátja van, de kevés a közeli barát. Kedves, elkötelezett, figyelmes (hmmm…. szerintem nem igazán, vagy nem mindig). Otthona szeretetteljes.

            Emberekkel foglalkozik. Munkában másokat segít. Másokat irányít. Másokat tanulásra, fejlődésre ösztönöz. Lehetséges munkahelyek: oktatásügy, egészségügy, civil szervezetek, tanácsadás, befolyásos pozíció. Lehetséges munkakörök: HR, PR, tanár (Jééé…), kulturális vezető, szociális munkás, edző (coach!), irányító/vezető (guide – tourist guide!), tanácsadó, menedzser, politikus (Isten ments!). Munkakörülmények: Csapatban dolgozik. Jól tud együttműködni. Szereti a kihívásokat. Inkább legyen nehéz a munka, de változatos, izgalmas. Szereti látni munkája pozitív eredményét. Szereti, ha munkájáért hálásak, elismerik őket.

Csináltam egy másik tesztet is, ami arra irányul, hogy melyik istennő archetípusába tartozom. A női köreimen régen ez volt az egyik kedvenc témám. Női szerepek, típusok. Ez a teszt sem hozott számomra túl sok meglepetést. A hét istennő alapján a következő eredmények születtek:

Toronymagasam vezet Artemisz, mögötte Athéné, alattuk szinte egálban Hesztia és Aphrodité. Démétér szerepe már kevésbé hangsúlyos, Perszephoné kicsit van bennem jelen, Héra pedig szinte semennyire.

Artemiszt élem egy jó ideje (kb. a válás óta) nagyon erőteljesen. Ő az önálló, független nő, öntudatos, elkötelezett, van önbizalma. Az embereket tanítja, vezeti. Harcos, kiáll az igaza mellett, védelmez másokat. Egyedül is kerek egésznek érzi magát, párjával egyenrangú és jogú. (Igen, ez az!)

Athéné a bölcsesség istennője. Nála fontos az ész, racionalitás, gyakorlatiasság. Uralja az érzelmeit (Hmmm…). Jó menedzser és stratéga. Céltudatos, előrelátó, határozott. Felelősségteljes, képes határait meghúzni, nemet mondani (Igen! Igen! Végre!). Jól boldogul egyedül az életben, párja erős, ambiciózus, köztük kölcsönös a tisztelet, felnéznek egymásra. Ő azóta játszik nálam fontos szerepet, amióta egyedül élek, és magam menedzselem az életemet.  

Hesztia befelé figyel. Magány, egyedüllét, csend, nyugalom. Már nem fontos a versengés, a karrier, a hatalom. Keresi az élet értelmét, célját. Türelmes, ráér, van ideje, nem kapkod. Szereti a házimunkát. Feloldódik a tevékenységeiben, flowban van. Párját a sors választja, de a döntést ő hozza, párkapcsolatban megőrzi belső autonómiáját. (Ez is nagyon fontos!) Ő mostanság jelentkezett nálam, érdekes belecsúszni ebbe a szerepbe; figyelem, mit hoz ki belőlem, és mire tanít.

Aphrodité a szépség és szerelem istennője. Kreativitás, alkotás kapcsolódik hozzá. Teljesen elköteleződik, átadja magát, azonosul, egybeolvad. Viszont csapongó; könnyen feltámad az érdeklődése, de hamar el is múlik. Múzsa, másokat inspirál, szárnyakat ad.

Démétér az ősanya. Termékenység, gondoskodás, táplálás. Adakozó, gyakorlatias. Ő ugyebár, ahogy nőnek és függetlenednek a gyerekeim, egyre kisebb szerepet játszik az életemben.

Perszephoné a gyermek, a lány. Engedékeny, passzív. Nem irányít, nem dönt, hanem csak úgy megtörténnek vele a dolgok, sodródik az eseményekkel. Mások mondják meg, mit tegyen. Jól alkalmazkodik, empatikus, nyitott, rugalmas. Régebben nagyon ilyen voltam, gyerekként és párként is, de már nagyon nem jellemző.

Héra, a feleség áll a lista legalján. Központban a házasság áll. Függő. Feladja önmagát, férjét szolgálja. Elköteleződik és kitart. Féltékeny, házisárkány is tud lenni. Hát igen… Jól leírja, milyen voltam a kapcsolataimban. Három válás után szerencsére ez már nagyon nem én vagyok. Soha többé!

Létezik még a 12 archetípusos beosztás. A következők a szakaszai: Lány, Szűz, Vértestvér, Szerető, Anya, Bába, Amazon, Papnő/Madonna, Matriacha, Varázslónő, Vénség, Sötét anya/Banya. Négyes elosztása is van: Hetéra/Szerető, Királynő/Anya, Amazon, Papnő/Intuitív nő. Szerintem én most még az Amazonban vagyok, de visszanyúlok a Bábába, és kezdek előrenyúlni a Papnőbe. Ez az alapja az új regényemnek is.

Akinek felkeltettem az érdeklődését, csinálja meg a teszteket. Interneten többféle is megtalálható belőlük. Jó eszköz lehet önmagunk mélyebb megismerésére.

 

2023. október

6 megjegyzés:

  1. Az MBTI-t meg kellett csinálnom pár hete az asztrológusnak és ESTJ lett az eredménye (habár én introvertáltnak tartom magam).
    A készülő regényed (az összes többihez hasonlóan) felkeltette az érdeklődésemet ha kész lesz szívesen olvasom. Régen az Anna-sorozat első két részét is elküldted nekem és annyira tetszett hogy azóta is sajnálom hogy nem lett folytatása.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek a regények tulajdonképpen mindig csak íródnak és íródnak, nem tudom, valaha elkészülnek-e. De az egyik már nagyon olyan állapotban van. Ha megírod az email-címed, elküldöm szívesen neked. De csak ha utána reflektálsz is rá!

      Törlés
  2. Nagyon erdekes volt, koszonet! A Briggs tesztet en is hasznalom. Izgalmas megcsinalni 3-4-5 evente, mert akar szemelyisegfejlodest, tendenciakat is lehet kovetni vele. En INFJ vagyok (ami a legritkabb tipus a szakirodalom szerint), es ennek mind a pozitiv, mind a negativ vonatkozasai meglehetosen igazak ram. A goddess tesztet nem ismertem, rakerestem, de csak olyat talaltam, ami egyet hoz ki eredmenynek. Mondjuk az is stimmel, es valoszinuleg toronymagasan lenne az osszes tobbi felett:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem valamikor régebben én is megcsináltam már, de persze nem emlékszem, mi jött ki akkor. Az INFJ-nek mi a hétköznapi elnevezése? Én ezt a tesztet csináltam meg: http://www.valloagnes.hu/test/view/quiz:Notipusok-bennunk-elo-Istennok

      Törlés
    2. Annak a leírása lett volna a másik, ami talán illene rám.

      Törlés
    3. Ez milyen erdekes, marmint hogy nem egy masik altipus, hanem pont a nagy megosztas masik oldala, extro helyett intro:)

      Törlés