2023. július 9., vasárnap

Menni kéne...

Az elmúlt napokban csak mentem és mentem, Diósjenőre és Vácra és Verőcére, vásárba és bolhapiacra, karaoke-zni és strandra. 

Laptopot intézni utaztam át Diósjenőre, hiszen le kell adnom a sulis gépemet, és kell vennem egy sajátot. Úgy döntöttem, hogy összekötöm egy kis város-, azaz falunézéssel. Íme néhány fotó a helyi szépségekről, népies házakról, műemlékekről és emlékművekről, virágokról és fákról:

Most már hagyománnyá válik nálunk, hogy egy-másfélhavonta elmegyünk barátnőkkel a Sutiba karaoke-zni. Ezúttal Kriszta és Blanka mellett Ágota tartott velünk. Énekeltük Zoltán Erikától a "Remetelány"-t, az István a király-ból "Réka dalát", majd, mivel a szám átment a "Felnégyelni" részbe, Sarolt szerepét is. Piramist és Demjént, Eddát és Oláh Ibolyát. Mások előadását pedig vokálosként illetve háttér-táncosként dobtuk fel, ezzel fokoztunk az amúgy is szuper hangulatot.
Idén eddig eléggé hanyagoltam a nógrádi vásárt, most szombaton viszont eltekertem oda. Természetesen kürtőskalácsot vettem a vadonatúj büfékocsiból, de leginkább a hangulat kedvéért mentem. Találkoztam barátokkal, ismerősökkel, beszélgettem hosszan és röviden, építettem a társas kapcsolatokat és örültem annak, hogy ilyen szuper közösségi események vannak kis falunkban.
Tegnap kijött a fél családom, itt volt Nagymami és Ottó, Csillag és Kende (meg Álmos). Pizzáztunk! Leszedtem a borsót, anyukámmal együtt pedig ki is fejtettük. El is tettem télire a fagyasztóba. 
A cukkiniből múltkor adtam apukáméknak és húgoméknak, most anyukáméknak is. A maradékot feldolgoztam, felszeleteltem és lereszeltem. Már nő is az utánpótlás, és a patisszonokon is megjelentek az icipici csillagtökök. 
Annyira jó érzés, hogy az ember csak megy egy kört a kertben, és mindig le tud szedni egy tálnyi zöldséget, például zöldbabot és paprikát. 
A saját borsóból főzeléket készítettem, a saját cukkiniből pedig fasírtot. Mindkettőt saját petrezselyemmel és zellerrel fűszereztem. Örömmel tölt el, hogy a vacsorám tulajdonképpen (a liszt és olaj kivételével) mind a kertből származik.
A saját cseresznyénk már leérett, de anyukám hozott nekünk piacról isteni, szinte fekete mézédes gyümölcsöt.
Nógrádi málnából készítettem nekik kevert sütit.
A munka mellett gyönyörködtünk is a kertben, például a csodaszép rózsákban.
Mára kánikula ígérkezett, ezért elhatároztam, hogy mindenképp a Dunakanyarban töltöm a vasárnapot. A két nagy gyerekem dolgozott, Csillag Lovasberényben volt, Kincső a Bakonyban, Tündérnek meg semmi kedve se volt kilépni a házból. 
Így hát egyedül indultam útnak, de aztán végül mégsem egyedül strandoltam. Vácig viszont magam jutottam el, ahol rögtön egy fagyival kezdtem a Dunaparton.
Már régóta el akartam látogatni a váci bolhapiacra, amit a főtéren rendeznek. A tűző napon, a forróságban azonban nem volt túl nagy kedvem hosszasan nézelődni, csak gyors kört tettem az árusok között.
Aztán átvonatoztam Verőcére, ahol felsétáltam a kálvária melletti lépcsősoron a templomhoz. Legutóbbi ottjártamkor csend volt és nyugalom, le tudtam ülni a padra békésen gondolkozni. Most viszont épp mise után járt az idő, sokan voltak fent, a padot is elfoglalták, így csak mentem s jöttem.
A verőcei Dunapartra megint Ybl Miklós mellett jutottam le.
Aztán irány a strand! Először egyedül fürödtem és napoztam.
Aztán megtudtam, hogy Mátéék épp arra sárkányhajóznak. Zebegényből Vácra eveztek, közben pont Verőcén szálltak ki enni-inni-pihenni. Nagyon örültünk egymásnak, beszélgettünk is egy jót. Azahriah: "Four Moods" számára intettünk búcsút egymásnak. 
Aztán megérkezett "Szörpös" Ágota a párjával. Hozott finom bodzaszörpöt, és elnyaltunk egy újabb fagyit. Beszélgettünk és nevetgéltünk, süttettük magunkat a napon, és persze megmártóztunk párszor a Dunában. Nekem a Balaton a Riviéra, nekem a Dunakanyar a tengerpart. Szerintem ugyanolyan jót lehet itt is úszni, és ugyanúgy le lehet itt is barnulni.
Nyertem egy jegyet a Velencei-tóhoz az EFOTT-ra! Illetve majdnem az egész családunk nyert, egy kérdőív kitöltésével. Tulajdonképpen eszembe se jutott volna elmenni erre a fesztiválra, most viszont Sukorón meghallgatjuk a Punnany Massif-ot és a Parno Graszt-ot (de ha kedvünk van, akár Korda Györgyöt és Balázs Klárit is!) Hétvégén még a Zen Teraszon is lesz buli! Micsoda vakáció!

2023. július

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése