2023. szeptember 29., péntek

Nem, nem, én ugyan nem!

A cím egy Carson Coma szám refrénje. Ugyan a dal arról szól, hogy „én még sohasem”, most nem azokról a dolgokról fogok írni, amiket sosem csináltam életemben, túl hosszú lenne a bejegyzés, hanem azokról, amiket a múlt hétre terveztem, de mégsem tettem meg.

Péntekre női kört akartam szervezni, de aztán kiderült, hogy egyik nőtársunk a negyvenedik születésnapján bulit tart Verőcén. Adta magát a helyzet: menjünk együtt oda! Jónak ígérkezett a társaság és a program is (zene, tánc, beszélgetés), én mégse mentem.

Amúgy Nógrádon ez az egész a hétvége a szüretről szólt (volna). Ahogyan az már jó ideje hagyomány nálunk, kreatív emberek már jó előre feldíszítették a falut szalmabálákkal, kukoricával, vicces figurákkal. Ezekről mutatok most nektek egy csokorra-valót.
Szombaton napközben volt Nógrádon a szüreti felvonulás. Egy év kivételével (amikor nagyon vacak volt az időjárás), minden évben részt vettem/vettünk rajta. Viseletben utaztunk végig a falu majdnem mindegyik utcáján (Nógrád mostohagyerekét, Almáskertet kivéve persze), mindig a kisvonattal. Ilyenkor mindenki traktorral, teherautóval, szekéren, lovon vonul. Közben szól a zene, dalolásznak az emberek. Három helyen áll meg a menet, lehet enni, inni, táncolni. Idén ezt is kihagytam.

Szombat este rendezték a szüreti bált. Szokás szerint a tornateremben, rengeteg ember részvételével. Ilyenkor élő zenekar szolgáltatja a muzsikát, hajnalig tart a mulatság. A fél falu bulizott – én viszont nem.

Vasárnap a szüretet az utolsó rendezvény, a Vigalom zárta le. A focipályánál körhinta, dodzsem, céllövölde, a színpadon fellépők szórakoztatták a népet. Volt étel, ital, árusok, minden, ami egy hamisítatlan búcsú-hangulathoz kell. Nézők-résztvevők is szép számmal – engem kivéve.

Joggal jöhet a kérdés: De miért?

1.       Az időjárás pocsék volt. Az eső esett, hol szakadt, hol csepergett, de valami mindig hullott az égből. Kivéve épp a felvonulás és a vigalom időpontjában, úgyhogy a résztvevők szerencsésen megúszták. De egész nap be volt borulva az ég, fújt a szél, sötét fellegek közeledtek a Börzsöny felől, végig lógott az eső lába. Nem akartam úgy nekiindulni, hogy útközben elkap a zuhé. Aki a faluban lakik, az könnyen hazaszalad, de Almáskertbe menet tuti szétáztam volna.

2. Ez az egész időjárás-téma rányomta a bélyegét a hangulatomra. Vele párhuzamban nyomott voltam, kedvetlen, közönyös. Abban a bizonyos „minden mindegy” állapotban tespedtem.

3. A Vigalom programjában nem találtam olyan húzó-nevet vagy nagyon érdekes programot, aki/ami ki tudott volna mozdítani a tespedtségemből.

.   4. Barátok, barátnők közül kevesen vettek részt az eseményeken, nekem meg kivételesen nem volt kedvem (majdnem) egyedül szórakozni. Volt, aki hívott bulizni, de én, a pörgős Réka, magam számára is meglepő módon, nemet mondtam.

Nem volt kedvem konkrétan semmihez a hétvégén! Nem is csináltam SEMMIT! Na jó, azért valamit mégis. Lássuk csak:

1.       Olvastam. Rengeteget. Egyre jobban, néha totálisan belemerülve a történetekbe.

2. Írtam. Sokat. A saját történeteimben is imádok benne lenni, a szereplőim szemével látni, érezni, átélni.

Főztem, mosogattam, mostam, teregettem, rendet raktam, takarítottam, de tényleg kb. ennyi.

Viszont jött a kályhás bácsi. Ugyanis tavasszal, a fűtésszezon végén irgalmatlanul visszafüstölt a kályhánk. Eddig soha nem volt semmi baja, tehát arra gyanakodtunk, hogy eltömődött valahol. Első lépésként néhány hete a kéményseprő kitisztította a kéményt. Most pedig a kályhás bácsi a kályhát. 

Egy nagy lavórnyi fekete trutymát szedett ki a füstcsőből, szóval nem csodálom, hogy a füst nem jutott kifelé, hanem befelé igyekezett. Ezzel a kitakarítással teljesen felkészültünk a fűtésszezonra. Remélem, a szép tiszta kályha jó szolgálatot tesz majd késő ősszel-télen-kora tavasszal.











A hét elején komoly előrelépések történtek, méghozzá, hurrá, hurrá, a konyhában! Kende jött ugyanis, és: kiszilózta a mosogatót és környékét, felrakta a szegélyt a csempe és a munkalap közé, megemelte és a helyére rakta a tűzhelyet, elhozta a Barbi barátnőm által zsályaszínűre festett tálast és a polcokat, a konyha bal oldalára is épített egy szekrényt, és felrakta a munkalapot. Az új tűzhely működik, végre süthetek-főzhetek bent; el is készült a főzőlapon az első ebéd. Bepakoltam majdnem mindent a polcokra, szuper jól elfértek a cuccok. Vettem szürkés-zöldes festéket, ezzel lesz lekenve az ablakkeret itt és a fürdőben is. Olyan műveletek vannak még hátra, mint: a tálas és polcok felrakása, lekerekített munkalap élvasalása, konnektorok visszaszerelése – by Kende, díszek beszerzése és dekorálás – by Réka. Büszkén mutatom meg nektek a jelenlegi állapotokat.

    Tündér és Kincső Kendével Beton Hofi koncerten volt, Csillag Pázmándon töltötte a hétvégét.

Az én hétköznapjaim tanítással és tanulással telnek. Amikor „lyukasórám” van, azaz némi szünetem, akkor itthon: 

...elvégzem a házimunkát, gyönyörködöm az őszi kertben, elmegyek futni, elbiciklizek a boltba, oroszt tanulok, turisztikát tanulok…

Vácott pedig: ebédelek egy jó főzeléket rántott sajttal, elnyalok egy Adria-féle fagyit, sétálok a belvárosban...

...kiülök a Duna-partra, süttetem magam a napon, nézem a vizet – vagy megírok egy blogbejegyzést.

            Ma Szent Mihály napja és Telihold van, valamint az Új Kezdetek kártyát húztam reggel. Ez lesz a címe és erről fog szólni a következő írásom.

 

2023. szeptember

(A szüreti fotók egy része Nógrád község oldaláról való.)

5 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a konyha, gratulalok! Klasszak az unnepi oszi kepek is, nalunk nyaranta szokott lenni madarijeszto verseny, kar, hogy nem tudok fotot mellekelni:) Szent Mihaly naphoz, es Uj Kezdetekhez egy Michaelmas meditacio Rudolf Steinertol:
    Lelkemet mindig tisztán tartom a jövőből felém áramló nehéz események félelmétől.
    Mély bizalom él bennem érzésben éppúgy, mint érzékelésben. Bármi történhet, és
    bármi történik, teljes nyugalommal fogadom. Tudom, hogy minden, ami felém
    áramlik, egy bölcsességgel teljes Világrendből fakad. Ebben a korszakban meg kell
    tanulnom abszolút bizalomban élni, minden egzisztenciális biztonság nélkül. Bizalom
    él bennem a szellemvilág mindenkor jelenlévő segítő erejében. Az egyetlen létező
    segítség, hogy reményemet és bátorságomat nem adom fel, akaratomat
    fegyelmezem és magamban az ébredés lehetőségén munkálkodom, minden reggel és
    este.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Az az érdekes, hogy alapvetően nem sokat szoktam mostanában szentekkel foglalkozni, így Mihállyal sem, de épp ma olvastam egy másik hasonló imát Soma oldalán. Ha gondolod, nézd meg, a lényege hasonló, mint a tiédnek. A fb-poszthoz szerintem tudsz fotót is csatolni.

      Törlés
  2. Szentekkel en sem nagyon, de maga a Mihaly nap es a korulotte levo kuzdelmes idoszak olyan markansan szokott jelen lenni az eletemben, hogy nem tudok nem foglalkozni vele:-D Sokszor csak ugy, hogy mi ez a blokk, akadaly, ujabb nehezseg mar megint, ... ja hogy Micaelmas, igy mar ertheto:)) Olyankor mindig jol jott/jon a magamba tekintes, illetve a perspektiva, amit pl. ez a fohasz is ad. Ex-Waldorfoskent amugy is a kedvenc evkori unnepem volt mindig. Koszonom az ajanlast.

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű helyen élsz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? Nagyon szeretem a házam, a kertem, Almáskertet és Nógrádot, a Börzsönyt és a Dunakanyart.

      Törlés