Atyagatya! Most
tudatosult bennem, hogy én nektek havonta legalább egy beszámolót ígértem a
kertről, amivel szépen elmaradtam. Majdnem másfél hónapja írtam erről a
témáról, sok-sok fotóval, de azóta annyi minden változott, hogy mindenképp
megérett egy újabb zöldséges-gyümölcsös poszt.
Megérett – ez a
szó jellemzi leginkább a mostani hétköznapokat. Minden burjánzik, minden érik,
sok a termés, szépek a termések, úgy általában, némi kivétellel. Lássuk csak,
micsoda termések özönlötték el nógrádi lakunkat:
Kezdjük az
északi kerttel, mivel tavasz elején ezt vettük először birtokba. Ezzel
összhangban innen kezdtünk el legelőször szedni is. A borsót annyira, hogy azt mostanra
teljesen le is pusztítottuk. A termés talán nem lett annyi, mint tavaly, de
hogy keveset tudtam róla leszedni én, az annak is betudható, hogy a kislányok
folyton ott lebzseltek, és nyersen kajálták le róla a szemeket.
Idén azt a
technikát próbálom ki, hogy a terméseitől megszabadított szárat gyökerestül,
levelestül helyben visszarakom a földre, hogy ott komposztálódjon. A borsót a
fagyasztóba tettem kis csomagokba.
A spenót volt
idén az egyik kedvenc „salátám”, nyersen ettem. Sajnos csak én szeretem az
egész családból, így nem fogyott el az egész. Sebaj, hagytam felmagzani, és
begyűjtöttem róla a magokat. Szárítom, elteszem, jövőre is ezt vetem, úgy, mint
tavaly, de azért a biztonság kedvéért akkor is lesz egy bolti „kontroll
csoportom”. A spenótot is kihuzigáltam mind egy szálig, és beborítottam velük a
talajt.
Érdekes
figyelni, hogy a különböző salátafélék milyen eltérő ritmusban fejlődnek. A
rukkola kezdett el virágzani a leghamarabb, aztán a fejes saláták nyurgultak
meg és hoztak magot, és a tépősaláták azok, amiken még most is csak levelek
vannak, ezeket lehet még élvezettel enni. Azt vettem észre, hogy ha már
virágzik-magzik a saláta, akkor megkeseredik az íze.
A másik nagy kedvencem a
bordós-barnás tépősaláta lett, mindenhez azt ettem. A spenótok és saláták
között kialakuló lukakba későn kapott paradicsompalántákat ültettünk; bízom
benne, hogy ha máskorra nem is, őszre csak lesz rajtuk termés.
Némelyikük már
akkorára megnőtt, hogy fel kellett őket kötözni.
A kislányok
viszonya érdekesen alakult a kertjükhöz. Az elején Ilus sokkal lelkesebb volt,
többfélét vetett, Kincső kisebb energiákkal követte nővérét. Aztán Ilonám
lendülete elkopott, és nagyon elhanyagolta a növényeit. A végére már annyira
megsajnáltam a zöldségeit, hogy egyszer én is kigazoltam ott, pedig megfogadtam,
hogy nem nyúlok a gyerekek kiskertjébe. Így fellélegezhetett nála a tök, a répa
és a hagyma. Kincső viszont egy nagy gyomlálási hadműveletet hajtott végre, ezért
igen hálásak voltak a legutolsó ütemben hozzá is telepített paradicsomok.
A máknak sajnos
nagyon nem tett jót ez a sok nedvesség. Megfeküdt, kikopott, és amilyen szépek
voltak lilás virágai, annyira siralmas látni, milyen pici gubókat növesztett.
A K-betűsöket az
elején szinte temettem, annyira lassan bújtak ki, aztán nagyon szépen erőre
kaptak, de most megint rájuk jár a rúd. Ugyanis a sok eső miatt megszaporodtak
a csigák, főleg a meztelenek, és azok ezeket a káposztaféléket rágcsálják
nálunk. A káposzta maga amúgy szép nagyra megnőtt, és néhánynál mintha
elkezdődött volna a fejesedés. Remélem, ők győznek, és nem a csigák.
A karfiol valamennyire
ellenáll a kártevőinek, de még csak levelei vannak, a brokkoli viszont már pár
növényen el is kezdett virágozni. A legrosszabbul szegény karalábé járt,
néhányat ki is kellett húznom, annyira lukacsosra rágták a leveleit. Pedig már néhol
kezd vastagodni a szára.
A babról sem
tudok sok jót elmondani. Pedig olyan ígéretesnek indult, olyan hamar fel
kellett futtatni. Aztán viszont megtámadta valami kórság, mert elkezdett
sárgulni a levele. A zöldbabnak a termésén barna foltok jelentek meg, nagyon
keveset tudtam róla szedni. A tarkababnak szép lett a termése, csak az is
nagyon csekély mennyiségű. Az öt sorról (kettő tarka, három zöld) összesen
annyit tudtam leszedni, hogy két adag levesre volt elég. Most egy barátnőm azt
javasolta, próbálkozzam meg nyári másodvetéssel, hátha. Megpróbálkozom.
Az uborka
viszont brutálisan beindult. Valamelyest felfutott a támasztékra, és hatalmas
termései lettek. Egy nagy kosárnyit már leszedtünk róla, de folyamatosan jelennek
meg rajta a pici ubik. Eltesszük őket kovászos uborkának és csalamádénak. A
későn vetett uborkasorokon már virágoznak a növények.
A kukoricáink
most nagyon magasra nyúltak, és megjelentek rajtuk a nő- és hímivarú virágok.
Nagyon várjuk a kis kukorica-terméseket.
A veteményes
szélére nyári virágokat, rézvirágot és sarkantyúkát vetettem, amik most már
pompáznak is, sárgán, narancsszínűen.
Azt ugyan nem tudtam, hogy ez utóbbi ennyire
kúszik, de sebaj; a teljesen felszedett babsorok helyére fektettem tovább, arrafelé
nyugodtan terjeszkedhet.
A kamra mellett
virágzik a sásliliom, amiről én eddig azt hittem, hogy tűzliliom.
A citromfű, amit
a bokrok aljába ültettünk, annyira burjánzik, hogy elkezdtem szedni. Az ablak előtt
a karnisról citromfű-csokor lóg.
Most a
petrezselymet is csokrokban szárítom, mert tök jól néznek ki. Rengeteg van
belőlük, simából is, fodrosból is. Eddig az aszalókereten száradtak, már meg is
töltöttem velük egy nagyobb befőttesüveget, de az aszalót most elfoglalta a
répa.
Amit amúgy
nagyon sűrűn vetettem, de így is szép nagyra nőttek, és belőlük is nagyon sok
lett. Szinte minden zöldséges kajához használok fel belőlük.
Ráadásul most
kitaláltam, hogy házi vegetát fogok csinálni, és ahhoz először megszárítom a
zöldféléket, majd anyukám ledarálja őket. De most egy barátnőm ajánlotta, hogy
ő frissen nyomja át húsdarálón, és sóval tartósítja – a második menetben majd
ezzel is megpróbálkozom.
Képzeletben már
egy ideje át is jutottunk a déli veteményesbe, ahol rengeteg a virág, például sárgán és
vörösen virágzik a büdöske.
Narancssárgán pedig a körömvirág, aminek a szirmait el is
kezdtem szárítani, hogy majd krémet készítsek belőlük.
Volt itt még
virág, a retek, de aztán teljesen felmagzott. Csakúgy, mint a másik kertben,
itt is: magokat begyűjtöttük, növényeket kihúzgáltuk, talaj letakarva velük.
A hagymáink már
kevésbé szedhetők újhagymának. A zöldjeik kezdenek elfeküdni, vastagodni, és a
földben igencsak megindult a fejesedésük. Ha bármibe vörös-, lila- vagy fokhagyma
kell, már tudok a kertből szedni hozzá.
A fűszernövények
nagyon szépen behozták a lemaradásaikat. Főleg szegény bazsalikomot sirattam
tavasszal, de most nagyon jó erőre kapott. Csak az a baj, hogy tavaly az északi
szél a ház felé fújta az illatát, most viszont nem érezzük bentről, csak
kintről.
Az oregánó (szurofű)
pedig hatalmas lett, ezernyi kis levélkével, és már lilásan virágzik is.
A zeller illatos
és zamatos. Erről a három fűszernövényről folyamatosan csipkedem le, és
szárítom a leveleket. Imádom, hogy a ténykedések után milyen illatos lesz tőlük
a kezem!
Eperből viszont
összesen egy maradt meg, annak is csak a levelei, termést nulla darabot hozott.
A paprikánk
sajnos nagyon nem úgy tűnik, mintha ezerrel akarná ontani a termést. Csak
néhányat látunk rajta.
Jobb a helyzet a
csípősöknél, ott már megjelentek a kis sötétzöld gömböcskék, lesz mivel
leégetni a nyelveket.
A veteményesünk
két fő sztárja a paradicsom és a tökfélék. Ez utóbbiakkal gyakorlatilag nem
kell csinálni semmit, csak leszedni a mega-méretű terméseket.
A leveleik olyan
óriásiak, mint egy-egy természetes esernyő. Csakhogy ők pont nem védekeznek az
eső ellen, hanem begyűjtik velük a csapadékot, így öntözést is alig igényelnek.
És hogy miket is
szüretelünk innen? Sötétzöld és csíkos cukkini, sárga héjú patisszon és tök.
Amiről azt hittem, hogy nem is lesz, de félrenéztem. Bizony, van hosszúkás
világos főzőtök, és lesz hatalmas sütőtök is. (Padlizsán viszont sehol.)
Ez a
növény annyira terjeszkedik, hogy át akart szökni a paradicsomokhoz (nem
hagytuk), teljesen elborította a retek másodvetését (ezt már nem lehetett
megakadályozni), annak meg kifejezetten örültünk, hogy befedi a gyomot.
Ráadásul még az oldalsó bozótra is felfutott, elég vicces látvány a dzsungelben
látni a tököt.
Tévedés, hogy a
cukkini unalmas zöldség. Rántom, sütöm, rakom, töltöm, ráadásul tócsni, sőt, még
sütemény is készülhet belőle. A fagyasztóba hámozva, szeletelve vagy lereszelve
kerül.
A paradicsom
pedig maga a nagybetűs sikertörténet! Sűrűn nőttek és magasra, megszámlálhatatlan
termést hoztak, amelyek közül végre már el is kezdett pirosodni néhány. Zoli
pár napja megette a legelső érett paradicsomot!
Olyan sok rajtuk
a termés, hogy a karók alig tudják tartani. A második körben ültetett palánták
is elvirágzottak, és megjelentek rajtuk a pici zöld bogyók.
A fentiekből
látszik, hogy a kerti munkálatok nagy részét most a termések és a magok
begyűjtése teszi ki. Emellett gazolok, heti egyszer kábé, főleg kézzel, csak a
szúrósakat kapával. Annyira sokat esik az eső, és alapból olyan párásak nálunk
a reggelek, hogy gyakorlatilag nem is kell locsolnunk.
Rendszereztem és
elpakoltam a tavalyról megmaradt és idén leszárított gyógynövényeket. Van
mindenféle bajra mindenféle növényke: útifű, akác, bodza, cickafark,
pásztortáska, kakukkfű, kamilla, és zsurló.
Beindult a
befőző-szezon! Amit alapból úgy kezdtünk, hogy még sok üvegnyi maradt tavalyról
a kamrában.
Nagyon vártuk,
hogy a korábbi seregély-pusztítás és az elfagyás után a harmadik évben végre meglássuk-megízleljük
a cseresznyefánk gyümölcseit. Hiába – a fa szép volt pirosan, de ez csak vacak
ízű madárcseresznye.
Viszont a
biokertész kör egyik tagja felajánlotta, hogy ingyen leszedhetjük az öreg fájuk
termését. A kislányokkal ezt meg is tettük, abból lettek a cseresznyebefőttek
és a fagyasztóba is került belőlük.
Újdonság
viszont, hogy idén lett málnánk. Na nem a kertünkben, azaz de, itt is van egy
kis vadmálna, kábé maroknyi mennyiségű. Viszont egy idén Nógrádra költözött
barátnőm kertjének a fele málna-ültetvény. Nála többször is szedtünk, vittük
ajándékba, lefagyasztottuk, valamint málnapüré is készült belőle.
Apropó ajándék: kicsit
vicces, de nálunk fordult a kocka. A régi időkkel ellentétben nálunk mi adunk a
nagyszülőknek zöldséget, befőttet, lekvárt. Sőt, a cukkini lett a „fizetőeszközöm”.
„Vettem” már érte szörpöt, nadrágot és „fizettünk” vele fuvarért.
Meggyet
Berkenyéről sikerült szerezni, az egyik falubéli hozott el nekünk húsz kilót.
Fagyasztóba is került, de főleg üvegbe. 35 üvegnyi meggybefőttel gazdagodott a
kamránk.
Tegnap pedig a
fogorvosunk hozott nekünk húsz kiló sárgabarackot. Már a fagyasztóban is vannak
a kis barack-csomagocskák, holnap befőtteket teszünk el, aztán pedig lekvárt
főzök belőle.
2018. július
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése