Barackot főztünk be, többfélét, többféleképpen. Ez itt épp őszibarack, amit a faluban kaptunk cukkiniért cserébe, és lekvárt főztünk belőle.
Ez is barack, csak sárga. A fogorvosunk szerezte és szállította házhoz. Lekvár is lett belőle...
...és befőtt is.
A lecsó-szezon a nagy melegre való tekintettel majdnem egy hónappal előbb köszöntött be hozzánk, mint tavaly. A paprikánk nem terem olyan hatalmas mennyiségben, úgyhogy azt piacon vettük.
És családi segítséggel karikáztuk fel.
Nagy öröm, hogy a hagymát nem kellett vásárolni, az mind saját termés volt.
Meg sem ríkatott, pedig az egyik adagot én pucoltam és aprítottam. A másikat pedig nagymami!
Még nagyobb büszkeség, hogy az összes paradicsom is a saját kertünkben termett. Ezt a lányok vágták fel nagymamájukkal egyetemben.
Az első adag lecsó alapanyagai előkészítve.
És már rotyog is az egész odakint a sparhelten.
Az első adag elkészülve. Ezt egy második, hasonló mennyiségű befőzés követte. Asszem most télen se lesz lecsó-hiányunk.
Itt a spagettiszósz alapanyagait láthatjátok: paradicsom, hagyma és zöldfűszerek (bazsalikom és oregánó a kertből, kakukkfű az utcából).
Összerottyant az egész, itt már csak a fűszerekkel kellett pár percet főzni.
És ilyen az üvegekbe pakolt szósz. A fiam már felbontott egyet, szerinte egész elfogadható, ami nála már szuper dicséret.
Zoli műhelycuccai végre leköltöztek innen a helyükre,az új műhelybe. A kamra egyre jobban alakulgat.
Felszedtük a kertből a lilahagymákat, lett egy jó nagy zsák, elég lesz egész télre.
Vöröshagymából is bőséges volt idén a termés.
A répa feldolgozása folyamatos: pucoljuk, karikázzuk, aztán mehet a fagyasztóba, télen leves lesz belőle. A fotón a kislányok saját kiskertjében termett pici répák és mini kukorica látható.
Egy körben pl. ezeket szedtük fel a kert különböző szegleteiből.
És bekösznötött a szilva-szezon. Ezt az adagot a gyerekek szedték a faluban.
Első körben ezt főztünk be befőttnek, augusztus végén jön a második menet. A paradicsomunk sokadik szedéséből lé lett a finom téli levesekhez.
A K-betűs növények nagyon nem szerettek nálunk lenni. Satnya volt a termés, örültünk, hogy néhány fej káposzta termett.
Karalábéból is alig lett, az is kicsi, de azért pár adagnyit el tudtam tenni a saját zellerrel együtt a fagyasztóba.
Büdöskéink kezdenek szép lassan elvirágozni, de azért mindig velük díszítem a ház elé száműzött étkezőasztalt.
Idén cukkiniből termett a legtöbb. Folyamatosan esszük, és felkarikázva vagy lereszelve tesszük el télire. És még most is virágzik és hoz újabb cuki kis terméseket.
Sok és nagy tök található a kert különböző pontjain, bozótra felkúszva, a másik kertbe átnyúlva, stb. Az időjárás miatt szerintem nemsokára meg is érnek, nem lesz itt őszi tök-szezon.
A nagy paradicsomok nemsokára teljesen leérnek, most a kis koktélparadicsomok ideje jött el. Ezeket a palántákat jóval később ültettük el, és most ezekről szednek a lányok a reggelihez-vacsorához.
Ültetés után nagyon úgy tűnt, hogy nem lesz semmi a bazsalikomból. Azóta nem hogy feléledt, hanem túl is szárnyalta minden várakozásunkat. Folyamatosan szedjük és szárítjuk a leveleit.
Az epret rosszkor ültettük át, nem is érezte jól magát, most viszont elkezdett terjeszkedni.
Végre érnek a pici piros csípős paprikák.
Ami pedig öröm a köbön: a tavasszal gyakorlatilag elsiratott, hernyó-rágta, pusztuló paprika feltámadt hamvaiból, és most terem ezerrel. Nagyon finom, minden reggel ebből eszem!
A következő tervezett lépések:
- Utolsó káposzták és karalábék felszedése.
- Koktélparadicsom, paprika és fűszernövények folyamatos szedése.
- Utolsó répák és cukkinik, patisszonok feldolgozása télire.
- Tökök felszedése
- Még egy adag szilva befőzése
- Ősszel alma- és körteszedés, befőzése
"Csak" ennyi...
Mellesleg elkezdtem dolgozni a helyi iskolában. Úgyhogy a kert, a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás mostantól nem a főfoglalkozásom lesz, hanem a kikapcsolódásom...
2018. augusztus
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése