2021. január 17., vasárnap

Tél - végre!

 Végre elérkezett hozzánk is az igazi tél!

Fekécs Szilvia fotója
Eddig a tavaszi-őszi átmeneti kabátomat és a bakancsomat hordtam. Hétfőn végre elővettem a bundás télikabátomat és a hótaposó csizmámat. Eszkimó asszony felkészült a télre!
Először jött a dér a réten, aztán a zúzmara a fákon-bokron. Családunk fagyosszentje, Tündér idén először felvette a sálját.

Szerdán elkezdődött a havazás, jó erős széllel. Tündér kesztyűt is húzott, hogy tudjon hógolyózni. Induláskor azzal kezdtük a napot, hogy jól megdobáltuk egymást. Csúszkáltunk a havon, futottunk le a dombról, nagyon örültünk az igazi tél elérkezésének!

Csütörtökre megjött a nagyobb hó. Tündér sapkát is vett fel, Kincső pedig bundagatyát. A gyerekek a szünetekben egymást dobálták hóval. 

Osztályfőnöki órán is kimentünk a lányokkal-fiúkkal a pályára egy nagy hógolyózásra. 

A madarak eddig ritkán látogattak el a kertbe, mert az enyhe időjárás miatt másutt is találtak ennivalót. A fagy beálltával megérkeztek hozzánk a cinkék, rigók, verebek, és társaik. Szorgosan szedegetik a magokat a madáretetőből. 

Hétvégére a komolyabb hideg is megérkezett Nógrádra. Nemcsak éjjel fagy, hanem nappal is. Kicsit több fa fogy, de a cserépkályha olyan jó, hogy még mindig elég napi egyszer a tűzre tenni. 
Befagyott a nógrádi tó! A kacsák a Morgó-patakon úszkálnak, a merészebbek már a tó jegén korcsolyáznak. (Mi inkább megvárjuk ezzel a jövő hetet...)
A mai nap ideális volt egy kis kirándulásra. Bár hideg volt, és néha a szél is feltámadt, de sütött a nap. Réka átmeneti kabátban, új bakancsban, sapka-sál-kesztyű nélkül vágott neki az útnak. 
A havat az utakról már elkotorták, de a mi utcánkban és a turista-utakon még megmaradt. 
A Börzsöny összes magasabb csúcsát hó borítja. A távolban látszódott a Kálvária-domb.
Elsétáltunk Újtelek fölött a gazdasághoz, aztán a község legtávolabbi lakott részéhez, a Petőfi-telephez. Régebben ez volt a tiszti lakótelep, katonák laktak ezekben a házakban. Mellette egy lepukkant épület, feliratokkal: játékterem, tálaló, társadalmi klub. 
Végállomásunk az egykori laktanya, vagyis bomba- és lőszerraktár volt, ami ma Fenyvespark Szálló és Rendezvényközpont. 
Egyre jobban imádom a telet! (Már persze ezt az igazi fehéret, fagyosat.) Van, aki átkozza a hideget és a havat. Én azt mondom, még havat, még hideget! 

2021. január

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése