2021. április 3., szombat

Vega HÚSvét


Indultam egy pályázaton! A helyi könyvtár hirdette meg, ahová hagyományos húsvéti menüket, recepteket vártak. Én csavartam rajta egy kicsit. (Érdekes, amikor fiatalabb voltam, a hús-vét szót sosem úgy értelmeztem, hogy húst veszek magamhoz, hanem hogy a hús vétek...). 

Olvassátok hát, miket hoztam össze, egyelőre írásban, aztán majd holnap ez lesz az ünnepi menü (Ja, azóta előbújt itt is a medvehagyma, két napja marékszám tömöm a számba. És a sárga túró receptből kihagytam, hogy finom bele a mazsola is.):

A Húsvét egyik jellegzetessége, hogy hosszú böjt után az emberek újra húst fogyasztanak. Az én menüm különlegessége viszont az, hogy mivel jómagam 18 éve vegetáriánus étrenden élek, pont húst nem tartalmaz! Viszont ovo-lakto vegetáriánus vagyok, azaz tojást és tejterméket fogyasztok, tehát ezek szerepelnek a menüben, ami tulajdonképpen egy gazdag reggeli. 


Húsvéti kalács:

Kb. fél kiló lisztet egy csipet sóval egy nagy tálba teszek. Tűzön langyosra melegítek két bögre tejet, beleteszek fél csomag élesztőt és kis cukorral felfuttatom. Én ebbe szoktam belerakni a kb. 5 deka vajat, hogy kicsit megolvadjon. Beleöntöm a nagy tálba és hozzáadom két tojás sárgáját. Kézzel dagasztom. Letakarom konyharuhával, és min. fél óráig kelesztem. (Én a kályha tetején szoktam). Süthetjük egyben is, de klasszikus fonott kalácsként is. (Ilyenkor a fonatokba külön bele lehet keverni fahéjat, kakaót, és akkor különböző színűek lesznek.) A tetejét tojással megkenem, hogy szép fényes legyen, Előmelegített sütőben kb. fél óra alatt szépen megsül.

A kalács mellé kerül a főtt tojás, amit különféle zöldséges töltelékekkel tölthetünk meg. Igaz, a jenei kastélykertben még kicsi a medvehagyma, de sok helyen már előbújt, ezért most egy medvehagymás tölteléket írok le.


Medvehagymás töltött tojás:

A tojásokat megfőzzük és kettévágjuk. Kiszedjük a sárgáját, és egy tálban villával összenyomkodjuk. A frissen szedett medvehagymát éles késsel apró darabokra vágjuk, hozzákeverjük. Zöldnek még mehet bele újhagyma vagy petrezselyem is. Egy kis tejföl vagy majonéz még krémesebbé teszi a tölteléket. Alapfűszer a só és a bors, de egyesek a szerecsendióra esküsznek. Aki szereti a csípős ízt (én nem), az a húsvétkor hagyományos tormát is keverhet a töltelékbe. 

Mivel piacokon már kaphatóak a kora-tavaszi zöldségek, ezért egy ezekből készült saláta jól kiegészíti a reggelit.

Tavaszi vegyes zöldsaláta:

Felkarikázzuk a retket, lereszeljük a répát, felvágjuk az újhagymát, beletépkedjük a fejes salátát, rukkolát és a friss spenótot. Meg lehet locsolni olívaolajjal, de nyersen is isteni. 

Desszertnek a főleg keleti vidékeken jellegzetes sárga túrót ajánlom. Igaz, alapanyag kell bele bőven, és hosszadalmas az elkészítése, de az íze miatt megéri. Nekem a szabolcsi nagyanyósom készítette istenien, íme az ő receptje: 


Sárga túró:

Egy liter tejet töltsünk bele egy lábasba. Kell hozzá legalább öt kanál cukor (édesszájúak kicsit többet is rakhatnak bele), egy rúd vanília vagy egy csomag vaníliás cukor, és egy csipet só. Külön kis tálkába törjünk fel tíz tojást, keverjük el, és adjuk hozzá a felmelegedett tejhez. Én imádom a mazsolát, az is mehet bele egy nagy marékkal. Nem szabad forralni, lassú tűzön kell főzni, folyamatosan kevergetve. Amikor megtúrósodott, akkor fogni kell egy szűrőt, abba belerakni egy sűrű szövésű anyagot, és beleönteni a tejes-tojásos masszát. Akinek van helye, fel is akaszthatja a batyut valahová. Alá kell tenni egy edényt, hogy a lé abba csurogjon. Jó pár óra kell, míg a lé kicsöpög, a ruhában meg ott marad a sárga gömböc. Ezt aztán az ember szépen felszeleteli, és az édes levet külön fogyaszthatja hozzá.

Jó étvágyat, áldott ünnepet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése