Kezdjük az északi résszel, ami kb. 100 négyzetméteres, és tele van vetve mindenféle magokkal. Az áprilisi vetés után a földbe kerültek itt a karalábé, a tarka- és zöldbab és végül az uborka magjai is.
A borsónk nagyon
szeret itt lenni nálunk, szépen fejlődik, már azon vagyunk, hogy szép lassan
fel kellene kötözni. Tavaly hagytuk elterülni, de úgy nehezebb volt szedni a
termését. Úgyhogy idén mindenképp felfuttatjuk valamire.
A spenót
gyönyörű lett! Tavaly hagytam néhányat felmagzani, begyűjtöttem őket, és amik
ezekből keltek ki, sokkal szebbek lettek, mint a boltiak. Sőt, nemcsak szépek,
de isteni finomak is. Habár az egész családban csak én szeretem, úgyhogy inkább
nyersen eszem. De nemsokára csinálok friss spenótfőzeléket is, mert azt imádom.
Többféle salátát
vetettünk. A bolti fejes alig-alig bújt elő, a tépőből többféle megjelent.
Legnagyobbra a cakkos nőtt, de lesznek különleges bordós-barnás példányok is.
Szegény
káposztácskákat úgy kellett felkutatnunk. Elég sok gaz és pár aprócska levelecske,
ennyi mindössze. Egy viszonylag nagyobb részt hagytam nekik, lelki szemeim
előtt vizionálva a hatalmas káposztafejeket, de örülök, ha közülük néhány
megéri a felnőttkort.
Nagy öröm, hogy
elég sok karfiol és brokkoli zöldje is előbújt, mert ezeket Zoli imádja. Bár a növekedésükre,
pláne a virágzásukra még jócskán várnunk kell. Tavaly semmilyen káposztafélét
nem vetettünk, úgyhogy most kíváncsian várjuk, mi lesz belőlük.
Előző évben
uborkának se maradt hely, most bepótoltuk. Méghozzá rögtön kétfélével: salátába
való kígyóuborkánk és kovászolni valónk is lesz. Reméljük legalábbis,
mindenesetre a levele már ígéretes.
A bab nagyon
hamar megjelent, rendezetten sorakoznak, láthatóan örülnek, hogy nálunk
lehetnek. Lesz belőlük tarka és zöldbab is.
2017
kukoricatermése nálunk 1, azaz egy darab volt, az sem érett be. Ehhez képest
most már jópár kukorica kinőtt a földből. Bízom benne, hogy a levelei mellett
idén már a termését is látni (és enni) fogjuk.
Az idén
dzsungeltelenített és felásott déli kert (szintén kb. 100 nm) nagyon szépen alakul.
Szinte minden kikelt benne, már szedegetünk innen is, és látványnak sem utolsó.
Szeretem reggelente a „gazda szemével hizlalni” a termést, tekintetemmel
végigsimogatni a veteményest.
Jó ötlet volt
idén idetelepíteni a retket, ami tavaly utált az északi agyagos földben lenni,
nem is sokat ehettünk belőle akkor. Bezzeg most sorra szedjük a piros
gömböcskéket. Nem túl nagyok, de nagyon finomak.
Az újhagymából
folyamatosan szednek a gyerekek, sőt, előfordult, hogy nem a hagymát hozták be
a reggelihez, hanem a kaját vitték ki a kertbe, és ott ették meg az ágyásban,
hogy mindig csipegethessenek hozzá.
Az új konyhakert
legeslegújabban birtokba vett részének felső fele a tökféléké lett. Vicces
módon épp a tök nem kelt ki belőle.
Viszont zöld
levelei megjelentek mára cukkininek.
És a
patisszonnak, amit a gyerekek csillagtöknek hívnak.
Valamint a
padlizsánnak is.
A második részt
a palánták kapták meg. Ezeknek egy részét vásároltuk, másik részét kaptuk. Alig
várom, hogy jövőre akkora helyem legyen, hogy végre én is tudjak palántázni!
A palánták nagy
részét Nógrádról szereztük be. Nagymamival és a kislányokkal együtt mentünk el
értük Újtelepre.
Van köztük K3-as
és befőző, magasra növő lugas-paradicsom is.
Ezek egy részén meg is jelentek már a sárga virágok.
Ezek egy részén meg is jelentek már a sárga virágok.
Valamint Zoli
később hozott koktélparadicsomot is Vácról.
Fűszernövényeink
egy részét ismét Diósjenőről vettük. Tavaly nagy kedvenc lett a bazsalikom. Most
is ültetünk belőle, bár utána megrágcsálták őket a csigák, azért remélem,
túlélik.
Idén szurokfüvet
is vásároltunk, amiről most tudtam meg, hogy ez az oregánó magyar neve. Nagyon
szép dúsak már most is!
Nemrég költözött
a faluba egy barátném, a kertjében rengeteg az eper. Kiáshattam onnan egy pár
palántát, ami a mi földünkbe került.
Alakult egy
szuperjó csoport itt Nógrádon, a Biokertész Kalandorok. Megosztjuk egymással
tapasztalatainkat virtuális térben és valóságban egyaránt. Egyiküktől
citromfüvet, másikuktól mentát kaptunk.
Rovarűző (és
persze kertet szépítő) védővirágaink egyelőre még nem virágoznak. De az északi
kertben már előbukkant sok sarkantyúka.
A körömvirágot
nagyon várom már, mert nemcsak gyönyörködni szeretnék benne, hanem bőrápolót is
készítenék belőle.
Érdekes, az
északi kert úgy látszik, idén is virágmentes lesz. Ugyanis se a napraforgóból,
se a rézvirágból nem nőtt ki egyetlen darab sem!
A hagymások
sajnos teljesen elvirágzottak. A levendulásunk most épp építési terület, kíváncsi
vagyok, a tízből hány fogja túlélni. Az orgona sem fehér meg lila már.
A cseresznyefán
sok-sok apró zöld bogyó jelzi: talán idén végre van esélyünk a piros termésre.
Hogy a jövőben
sokkal több saját gyümölcsünk legyen, elültettünk öt facsemetét. A rendszeres locsolásnak
és a szeretgetésnek hála úgy tűnik, megmaradnak minálunk. Alig várom, hogy évek
múltán szilvát, almát, meggyet, cseresznyét és barackot szedjünk róluk.
Most, hogy a
vetés és ültetés nagyjából befejeződött, már csak locsolni, gazolni és takarni
kell a konyhakertet. Az öntözés a gyerekek dolga; kialakult nagyjából a rend,
hogy ilyenkor a lányok öntöznek, és közben a fiam mindig lekaszál egy részt.
A gyomlálás az
én meditatív tevékenységem. Kiszemelek egy adott részt és ott elmolyolgatok
magamban. Kapálni nem szoktam, kézzel húzom ki a gazt. Persze néha ebbe a
gyerekeknek is be kell segíteniük.
Hogy azért ne
legyen olyan sok a gyom, elkezdtük a talajtakarást. Egyelőre a kiültetett
palánták kaptak szénaréteget maguk köré, ami a nedvességet is tovább megtartja.
Ahogy Kende halad a kaszálással, úgy gyűjtjük össze a füvet, és tesszük majd a
növénysorok közé.
Mostanra fogyott
el a kamrából az ősszel vásárolt nagy zsáknyi hagyma, és most fogjuk
elhasználni a hat (!) zsák krumpliból az utolsó szemeket (októbertől májusig
kitartott).
A fagyasztott
zöldségeink elfogytak, gyümölcsből még van néhány adagnyi. A befőttekből,
lekvárokból, lecsóból és savanyúságból még maradt bőven.
A befőző szezon
nálunk még nem kezdődött meg, a gyűjtögetés viszont igen. Hiszen itt vannak a
gyógynövények – Végre!
A kislányok
bodzát, akácot szednek a környéken is, kertben is. A bodzából szörp készült (kivételesen
nem lett túl jó), az akácot pedig palacsintába sütöttem (ennek viszont nagy
sikere lett).
Gyűjtöttünk
lándzsás útifüvet és kakukkfüvet. A gyógynövények azon a kereten száradnak,
amin télen az alma. A következő a pásztortáska lesz már láttam, hogy nyílik a vasútállomásnál.
2018. május
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése