2019. november 30., szombat

Green / White - and not Black Friday


Amikor a napokat tanultuk az osztályommal, a pénteket volt nekik a legkönnyebb megjegyezni, mert sokaknak egyből a Black Friday jutott róla eszébe. Örülök, hogy a diákjaim könnyen megtanulják a színeket meg a napokat, de az mégis elgondolkoztató, sőt, elszomorító, hogy már a gyerekek tudatába is bekúszott ez az értelmetlen és esztelen hisztéria.
Nem kutattam a netet, csak azok közül mazsolázok, amik szemembe ötlöttek a FB-on: „Most csak X, Y, Z ezer forint!” Csak? „10-20-30 akárhány százalékos leárazás!” „Óriási akció!” Tudjuk mindannyian, milyenek ezek az akciók. Kitalálnak egy árat, leírják, fölé írnak egy jóval nagyobb árat, azt áthúzzák, máris kész a kamu-akció.
Újabb gyöngyszemek: „Black Friday, már az „igazi” előtt egy héttel is!” „Még nincs vége, szombaton és vasárnap is tart a Black Friday” (igaz, hogy az már Black Saturday és Sunday, de mindegy). Tehát ne csak pénteken költsd nálunk a pénzedet, hanem a hét minden napján.
Tudjátok, mi az igazi kihagyhatatlan ajánlat? Ha otthon maradtok és nem költötök semmit, így 100%-ot takarítotok meg!
Mennyire szemléletes amúgy, hogy a „black” szót találták ki hozzá, hiszen mélységes sötétség a gyökere ennek a… Mi is ez? Ünnep? Igen, a pénz, a költekezés egyre durvább ünnepe.
Láttatok már Black Friday-en készül videót? Az emberek már hajnalban, sőt, van, aki már előző este (!!!) beáll a sorba. Reggel, mikor kinyit a bolt, a nép egymást letaposva igyekszik az áhított tárgy(ak) közelébe jutni. Megy a tülekedés, tolakodás. Aztán van, hogy többen ugyanarra a kihagyhatatlan ajánlatra csapnak le, és akkor meg veszekedés, rosszabb esetben verekedés tör ki. Úgy tudom, komoly sérülések, sőt, halálesetek is köthetőek ehhez a naphoz. Ugye most már értitek, miért „black”?
Erre némely kedvenc olvasóm annyit mondhat, mintegy magyarázkodva, hogy: „De hiszen én nem tolakodtam, nem tülekedtem! Csak ezt a jó kis kávéfőzőt vettem meg, annyira olcsó volt!” Épp ezzel a „csak” szóval van a gondom. CSAK ezt az egy szemetet dobom el, mondta 7milliárd ember, és rögtön hétmilliárd szemét keletkezett a Földön. CSAK ezt az egy nejlonzacskót veszem el a boltban, és 7milliárd zacskó került az erdőkbe, mezőkre, tengerekbe.
A Black Friday a fenntartható fejlődés esküdt ellensége. Túlfogyasztunk, felhalmozunk, pazarolunk, szennyezünk. Szinte unjuk már ezeket a lassan elcsépelt szövegeget, de vajon teszünk is ellene? Én ehhez a Green vagy White Fridayt javaslom.
Green, mert… Lehetne ez a nap a környezetvédelemért. Ezen a napon nem vásárolsz semmi fölöslegeset. Autó helyett tömegközlekedve, kerékpáron vagy gyalog mész munkába, iskolába. Lejjebb tekered a fűtést. A joghurtos poharat a szelektívbe dobod, az almacsutkát a komposztba. A boltba viszel magaddal saját zacskót. És ez így folytatódik tovább az összes pénteken, szombaton, stb.
White, mert… Lehetne ez a nap a lelki feltöltődésé, a közösségi élményeké. Cirógasd meg a kutyákat, birkózz a gyerekeiddel, hívd fel az anyukádat, öleld meg a szerelmedet, beszélgess egy jót a barátaiddal. És ez maradjon így a hét összes napján.
Én például tegnap a jenei Boróka-házban jártam, ahová eredetileg klasszikus női kört terveztem. Ehelyett megcsináltam az osztályom adventi koszorúját. Kicsit női kör is lett, mert beszélgettem is nőkkel, de közben jöttek férfiak is, segítettek az alkotásban, a gyerekek nemezeltek és faragtak, aztán párnacsatává fajult az egész. Tök jó volt pont így.
És talán „white” lesz nemsokára minden, ha leesik az első hó is, mint két éve ezen a napon, amikor hatalmas fehérség borította kis falunkat. Most állítólag hétfőn jön. Közeleg a tél…

2019. november 30.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése