2022. február 27., vasárnap

Tél vége - Tavasz eleje


Két éve költöztünk ide a Hóvirág utcába, március 15-én, másnap kezdődött a digitális suli, szóval akkor először a berendezkedés és a távoktatás volt az első a fontossági listán, a kertnek jóval később kezdtem neki. Akkor még csak a néhány ágyást gondozgattam és a fűszerkerteket vettem birtokba.


Tavaly már komolyabban vettem a kertészkedést. A kert déli része fel lett ásva, át lett rotálva a föld és kialakult egy nagyobb, egybefüggő veteményes. Készült kettő magas-ágyás a palántáknak. Létrehoztam egy virágoskertet és egy sziklakertet.


Most sokkal korábban kezdtünk neki mindennek, mint tavaly. Volt igazi havas-fagyos telünk, remélem, ezután igazi langyos, néha esős, néha napsütéses tavaszunk lesz, hogy a magvak kicsírázzanak és előbújjanak.


Amióta itt lakunk a Börzsönyben, nem emlékszem rá, hogy februárban neki tudtunk volna bármikor is állni a kertnek. Most viszont annyira süt a nap és enyhébb is az idő, hogy képtelen vagyok hosszabb ideig a házban maradni. Ezen a hétvégén éreztem, hogy hív a kert, tettre-kész vagyok, cselekednem kell!


Most jobban haladok a munkálatokkal, mert sok mindent már ősszel megcsináltam. Pl. a rózsa meg a szőlő megmetszését, a talaj takarását.


Tegnap rotakapával át lett lazítva a veteményes talaja. 


Mi a csajokkal közben szedegettük a bent maradt növények szárát, gereblyéztünk, vasvilláztunk, talicskáztunk. (Ennek is elejét tudtam volna venni, ha ősszel nem vagyok annyira lusta, és felszedek már mindent akkor.)


Kincsővel közösen megmetszettük a kerítés mentén a sövényt, bokrokat, a nagylányok pedig összeszedték a levágott gallyakat. Tök szép rendezett lett az a tér egy nap alatt.


Ma kedves ismerősömék átjöttek, és megmetszették a gyümölcsfákat. Levágták az almafa és a cseresznyefák elöregedett ágait, megritkították őket. Így elejét vettük a balesetveszélyes ágletöréseknek, és remélem, ez a frissítés több és szebb termést is eredményez majd.


A kertben körbementem, és összeszedtem a lemetszett, illetve szél által letört ágakat.


A fügebokrot megszabadítottam az indáktól. Évről évre egyre kevesebb tekeredik rá, gondos munkámnak köszönhetően.


Almáskertben már láttam százszorszépeket. A kertünkben előbújt néhány hóvirág. Ha már Hóvirág utca…


Kincső tegnap meglátta az idei első méhecskét. Én nem találkoztam vele, mint ahogy egyelőre pillangóval sem. (Ők ketten szokták számomra egyértelműen jelezni a tavaszt.)


Előszedtük a pincéből a kerékpárokat. Pár napja, hiába hogy eléggé megfagyok rajta, már kerékpárral, vagy ha úgy adódik, futva közlekedem a faluban. Tegnap is: reggel bicaj, este futás. közben kertészkedés.


Kincső felrakta a függőágyakat, és felszerelte a faágakra a hintákat, függeszkedőt.


Most hétvégén mostam először úgy, hogy kintre teregettem a ruhákat.


Még mindig tartom magam ahhoz, hogy nem kell szárítógép (a mini-fürdőbe nem is férne), a napon-szélben száradó ruhák illata isteni öblítő nélkül is.


Felhozták a lányok a fotelt, amibe heveredve a teraszon lehet majd napozni.


Tisztában vagyok vele, hogy jön még kutyára dér, azaz biztosan lesznek még hidegebb napok, lehet, hogy itt a Börzsönyben hó is, fagy is, de az elindult folyamatokat megállítani nem lehet.


Terveim jövő hétre:

Megyek Vácra a virágos bácsihoz és a piacra, meg Diósjenőre a gazdaboltba, és veszek metszőollót (a régi eléggé tönkrement, a többi szerszám rendben van) meg magokat, dughagymákat.


Hozatok egy köbméter termőföldet, amivel majd feltöltöm a kisebb ágyásokat, virágos- és fűszerkerteket.

A következő lépés egy újabb talajjavítás lesz, aztán már neki is kezdünk a koraiak veteményezésének. Alig várom a friss salátát, retket, borsót, újhagymát!


Az idei év első friss zöld élménye, hogy a tavalyi metélőpetrezselyem kikelt a fűszerkertben, legutóbb már azzal ízesítettem a zöldséglevest.


Kíváncsi vagyok, vajon a tavaly nagy késéssel elduggatott hagymás virágaink közül előbújik-e bármelyik is. Én bízom a nárcisz, a jácint és a tulipán erejében.


A házban pedig, a tavaszi nap-éj-egyenlőség (március 21.) előtt vár rám a nagy tavaszi, vagyis inkább az évi legnagyobb takarítás. A házban egyelőre azzal készülök a tavaszra, hogy kiraktam néhány virágos, méhecskés, stb. díszt.


Holnap pedig jön február, azaz hivatalosan a tél utolsó napja. Aztán pedig kedvenc évszakom, a tavasz. Isten áldjon, Tél! Isten hozott, Tavasz!

2022. február

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése