2018. február 14., szerda

Itt a farsang, áll a bál (plusz szülinapi buli)


Valahogy mostanában eléggé elbénáztuk a farsangot. Igazából a máriahalmi-únyi, valamint a széplaki időszak óta kikopott az életünkből az össznépi jelmezbe öltözés. Azokban az években nemcsak iskolai farsangokon vettünk részt, de volt, hogy a baráti társaság szervezett ilyet, lett farsangja a családi napközinek, de nagyszabású falu-farsangon is buliztunk.
Az óvodában cigánylány meg indiánlány voltam, alsó tagozatban varázsló és Ludas Matyi, felsőben pedig egy nem túl fantáziadús kertész. Onnantól kezdve aztán megszűntek az egyéni jelmezek, viszont hetedikben az osztályunk, ahol csupán 7 fiú volt, viszont 22 lány, közös előadással készült. Adta magát, hogy az akkor népszerű Honky Tonk Woman-t adjuk elő; a fiúk lettek a Z’zi Labor, mi pedig a Veresegyházi asszonykórus. Ezzel megszereztük az első helyet és a tortát.
Legközelebb a gimnáziumi bolondballagáson öltöttem magamra egy meghatározhatatlan jelmezt, ami svájci sapkából, kerek szemüvegből és csíkos matrózpólóból állt. Egyetemistaként az egyik csoport-bulira volt kötelező jelmezben érkezni, ahol én krétaporos arcú, rúzs-piros szájú, egyik szemével síró, a másikkal nevető bohóc lettem.
Ezután már csak anyukaként farsangoztam. Máriahalmon az osztályommal keleti nőknek-férfiaknak öltöztünk: a szultánok (vagy pasák, basák, mindegy is) turbánban, bő bugyogóban letelepedtek a színpadra, mi pedig hastáncosként libegtük körül őket. Nagy sikerünk volt. Únyon az iskolában a szülők közül csak én viseltem jelmezt. Oké, tudom, nem valami eredeti ötlet, de ekkor is bohóc lettem. A családi napközis ünnepen én voltam a Tűz (hosszú, bő, vörös ruhámban, arcfestéssel), Széplakon pedig egyszer indiánként jelentem meg.
Kutatok emlékeimben, hogy a gyerekeim eddig milyen jelmezeket választottak maguknak. Virág volt indián, hastáncos, bohóc kétszer is, és az én páromként Víz. Széplakon a barátnőivel együtt diszkós csajoknak, következő évben pedig dámáknak öltöztek. Kende szinte minden évben valami harcos, huszár, ősmagyar vagy vadász lett, aztán egyszer tűzoltó is. Csillag törpe, királylány, szivárvány, angyal, és bohóc volt (úgy látszik ez családunk legnépszerűbb jelmeze, egy pszichológus biztosan jól ki tudná elemezni…). Ilus nevéhez méltón tündér, törpe, hastáncos, és tűzoltó. (A felsorolásból látszik, hogy a jelmezek sokszor testvérről testvérre öröklődtek).
A tavalyi nógrádi farsangon került sok Kincső hivatalos debütálására, méghozzá kertészként, idén pedig cica lett, méghozzá rózsaszínű. A stylist, a sminkes, és a fodrász feladatait mindkét esetben egy személyben a nővére, Csillag vállalta be. Érdekes, de Ilusnak se tavaly, se idén nem volt kedve a jelmezes beöltözéshez, és ezt tiszteletben is tartottam (bár Sherlock Holmes halványan szóba jött, Kende kalapjával és Zoli régi pipájával, de aztán mégsem).
Kende sok év kihagyás után tavaly egy igencsak ötletes jelmezt talált ki. Nyakába akasztott egy képkeretet, benne saját kiskori fotójával, és teljesen hétköznapi ruhában lépett a színpadra. Mindenki találgatta, vajon ki lehet, aztán nagy volt a nevetés, mikor kiderült: ő egy képviselő (kép-viselő)… Az a hagyomány a nógrádi iskolában, hogy a nyolcadikosok nem öltöznek be jelmezbe, hanem a középiskolások szalagavatójához hasonlóan egy keringőt adnak elő. Kíváncsi voltam, Kende idén hogyan lejti majd a táncot csokornyakkendőben, de erre mégsem került sor. „Személyi okok miatt” úgy döntött, nem vesz részt az osztály-táncon – és én természetesen ezt a döntést is tiszteletben tartottam.
Családunkból az idei farsang első számú sztárja egyértelműen Csillag volt. Lányomék előadása mintha a mi régi hetedikes produkciónkra rímelt volna. Az egész osztály beöltözött náluk, fiúnak is, lánynak is. Méghozzá úgy, hogy a lányok elöl lányok voltak, hátul pedig fiúk, a fiúk meg épp fordítva. Tehát Csillagnak elöl szép hajfonatai voltak, meg piros kötény, mikor viszont megfordult, fekete ingje volt, és nyakkendője. Az ellenkező nemű arcot, ami gumival lett hátulra a fejekre erősítve, mindenki magának festette meg. Szerintem az övé kiköpött Justin Bieber lett!
Közösen előadtak egy táncot az „Egy szoknya, egy nadrág” című fim zenéjére: „Micsoda nő ez a férfi…” Igyekeztem objektíven nézni a produkciót, de még így elfogulatlanul is az a véleményem, hogy nagyon jók voltak. Nemcsak az osztálytánc stimmelt, hanem a helyezés és a nyeremény is. Elsők lettek, tortát kaptak, ráadásként még finom pizzát is. A tombolán pedig Kincső egy nagyon szép kék kerámia-virágtartót nyert.
Ha azt hiszitek, hogy ezzel véget ért a fárasztó nap, akkor tévedtek. Ekkor kezdődött csak el a haddelhadd. Ugyanis épp úgy esett, hogy erre a napra esett Kincső lányom 8. születésnapja is. A családi köszöntés most szombaton lesz, de a bulit pénteken rendeztük. Buli, ugyan már, gondoltam először magamban lazán, hiszen eleinte arról volt csak szó, hogy összesen kettő barátnője jön el. Aztán később csatlakoztak az ő fiútesóik is. Ja, meg akkor már Csillag egy osztálytársa is hadd jöjjön el. Jöjjön…
Így összesen kilenc gyerek randalírozott a 35 nm-es tetőtérben. Igazából sokkal nagyobb zajra számítottam, de ők egész elviselhetőek voltak. Először a farsangról csóringált lufi- és szalag-dekorációkkal feldíszítették a gyerekszobát. Aztán Dixit-eztek, majd rajzversenyt rendeztek maguknak (zsűrivel, díjakkal, stb.). Én pedig szép lassan elszundítottam lent a földszinten. Arra a gondolatra ébredtem, hogy jaj, elaludtam, mi lesz így a fánkból? Farsang tiszteletére ugyanis bedagasztottam előre egy csomó fánktésztát, amit aztán este 11-kor álltam neki kisütni. Házi baracklekvárral megette a gyerekcsapat.
Tettem korábban nekik egy felelőtlen kijelentést, miszerint nem fogom őket az ágyba parancsolni, addig maradnak fent, ameddig csak akarnak. Persze meg voltunk róla győződve, hogy éjféltájban csak kidőlnek. De nem! El nem tudom képzelni, hogy bírták ilyen sokáig, nekem a szemem majd leragadt már, de ők fél 3-kor (!!!) kezdtek csak el készülődni. Kilenc gyereknek ez minimum fél óra, úgyhogy 3 körül kerültünk az ágyba. Másnap viszont 6-kor kellett kelni; ők mentek az apjukhoz, mi meg hullafáradtan túrázni Budaörsre. Erről fog szólni a következő bejegyzésem…

2018. február

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése