2018. február 1., csütörtök

Marokkó - Nászút 2.

A múltkori „életiskolás” közjáték után most tovább folytatom marokkói kalandjaink elmesélését (tényleg voltak izgalmas történések, majd meglátjátok a harmadik részben!). Most azonban arról olvashattok, mit érdemes enni-inni az észak-afrikai országban, és milyen kézműves alkotásokat lehet megcsodálni (kellő pénzmag esetén megvenni) a bazárban.
Ha Marokkó, akkor a legjellegzetesebb étel a tajine (ejtsd: tadzsin). Ez tulajdonképpen többféle étel összefoglaló neve, amik egy speciális sütőedényben készültek. Az edény olyasmi jellegű, mint a római tál, csak kúp alakú a fedője; agyagból készült, és lehet natúr vagy mázas is. Az alsó részének közepére rakják a húsféleséget, amit előtte jól befűszereztek, és félig előpárolják. Utána körben ráhalmozzák a különféle, többnyire csíkokra vágott zöldségeket (padlizsán, cukkini, répa, krumpli), és ez így mind együtt párolódik meg. 
Ők alágyújtanak, és szabad tűzön készítik el, de a sóval meglehetősen fukarul bánnak. Mi is vettünk ilyen edényt, meg jellegzetes kinti fűszerkeveréket is, beleraktuk itthon a csikótűzhely sütőjébe, és visszaköszöntek a finom marokkói ízek. Érdekes, annyit beszéltünk odakint a kuszkuszról, de végül kihagytuk. Viszont egyszer ettünk lencse-krémlevest, ami isteni finom volt.
Desszertnek általában mandarint kínálnak. Mi is vettünk a piacon mandarint, banánt, gránátalmát, mert ez ott olyan, mint nálunk az alma, körte, szilva. A marokkóiak mindenhez árpa-kenyérkét (kessrát) adnak, ez egy lapos lepényszerűség, ami frissen sütve a legjobb; pár órával, pláne nappal később megszikkad, és már csak tunkolásra jó. 
Arab ország lévén a baklava jellegű sütemények nagyon népszerűek itt, melyek lényege valamilyen csonthéjas (dió, mogyoró) és rengeteg cukor. Nekem ezek borzalmasan édesek, pedig én édesszájúnak tartom magamat. A cukrászdák kínálata igen gazdag, és lehet dekára kimérve csokis édességet is venni.
Na, elég legyen az evés témájából, mert már most csorog a nyálam a sok finomságra gondolva! De mi a helyet az innivalókkal? Az ország ivóvízkészlete nagyon csekély, és ami van, azt sem ajánlják a turistáknak. A helyiek a falikutakból isznak, vagy a nagyobb városok főterén látható, bőrtömlőjéből vizet áruló fura fazontól veszik. Mi boltból vettünk palackozott ásványvizet, de vittünk magunkkal víztisztító tablettát is. (Zoli szerint akár pocsolyából származó vizet is tökéletesen megtisztít egy óra alatt.)
Jellegzetes italuk még a tea, a vendégeket mindenütt ezzel kínálják. Mi is sokszor kaptunk, de csak egyszer ízlett a zöld mentatea. A többi helyen vagy brutálisan édes volt, inkább teás cukor, semmint cukros tea, másutt meg kesernyés. Amit nem szabad kihagyni, az a frissen facsart narancs- (meg más egyéb gyümölcs-)lé, a hazaihoz képest töredék-áron.
A piacokon illatos fűszereket kínálnak kosarakban, kupacokban, száll az illat-ár! Sáfrány, koriander, római kömény, gyömbér, chili, kurkuma… A Rózsák völgyében rózsából készült olajokat, krémeket árulnak, és jellegzetes marokkói termék az argán olaj, a bőr és a haj elixírje. Természetes parfümök garmada kínálja magát a bazárokban.
Hát igen, a többi észak-afrikai meg közel-keleti országhoz hasonlatosan Marokkó leghangulatosabb része mindenütt a bazár. Ezek az emberek két dologhoz értenek igazán: a kézművességhez és a kereskedelemhez.
Bejártuk a négy nagy királyvárost, és a medina mindig tudott nekünk újat mutatni. Ha az ember nem dúskál a pénzmagban, akkor is megéri a sikátorokban sétálni, és megcsodálni a sok kézműves remeket. 
Például a keramikusokat, akik a fentebb említett tajine-edényeket is készítik. Olyan színpompás és gazdag mintájú a kínálatuk, hogy talán jobb is, hogy nem volt nálam annyi pénz, mert képtelen lettem volna választani. Türkiz? Téglavörös? Vagy napsárga?
Ügyes kézművesek a szőnyegszövők is. Sokat beszélgettünk egy szőnyegárussal, és megnéztünk egy berber szőnyegkészítő-bemutatót, ahol az asszony a szemünk láttára kártolta a gyapjút (teve, juh), egyszerű kézi orsón fonta a fonalat, majd ott helyben szőtte a tarkabarka szőnyeget. 
Megkaptuk a magyarázatot a minták szimbólum-rendszerére is, hiszen ezek náluk sohasem öncélúak, nemcsak a díszítést szolgálják, hanem minden egyes apró részletnek megvan a maga jelentése.
Sokat említettem a színeket, amiket a helyiek csupa természetes anyagból állítanak elő. A kéket indigóból, a sárgát sáfrányból, a zöldet teából. Ezekkel festik a turbánokat, a kaftánokat. Festék az emberi testre is kerülhet: szinte minden sarkon hennafestő nők kínálják szolgáltatásukat.
Színesek még a várfal mellé kiterített bőrök is. Mielőtt odakerülnének, először lekaparják róluk a szőrt, cserzik és festik (derékig a gusztustalan lében állva). Ezt egy tetőteraszról lenézve lehet a legjobban megcsodálni. A bűz elviselhetetlen, az ember undorító trutymában lépked, de mégsem lenne érdemes kihagyni ezt az egyedi élményt.
A kézművesek nemcsak ott árulják, hanem aprócska műhelyeikben helyben készítik el termékeiket. A kíváncsi turista beleleshet a hímzés, a fafaragás, vagy a zsinórkészítés rejtelmeibe. Nagyon tetszettek a lágy esésű női ruhák és a díszes papucsok (mindennapos használatra azért ezeket nem igazán ajánlanám).
Férfiasabb árut nézhetünk a fémműveseknél, például tőröket, lőfegyvereket; Zolinak végül is egy kövekkel kirakott fújtatót vettünk. Gyönyörűek az ékszerek, főleg a lógós fülbevalók, valamint a csipkeszerűen áttört lámpák (sajnos nem tudtuk volna hazahozni a hátizsákunkban).
A boltok nemcsak mai kézművesek termékeivel, de régiségekkel, valóságos műkincsekkel vannak tele. Egy ilyen látogatás felér egy múzeumi tárlat-szemlével.
Marokkóban nincsenek is igazán nagy áruházak, a modernebb dolgok is a bazárban kaphatók. Vicces látvány a cserépedény mellett a műanyag vécépumpa, a kendők szomszédságában a kínai-piac jellegű (szerintem tuti hamis) sportruházat, sőt, kombinálják: láttunk Adidas kaftánt is! A mekneszi kapu közelében pedig egy mosógép-árus kínálta a gépeket, röhejes látványt nyújtva (gondoljunk a kiszáradt folyómedrekre és a krónikus vízhiányra).
Ha az embernek a tajine-sütő meg fújtató vásárlásától kiürül a pénztárcája, de szeretne hazavinni az kis szuvenírt, a következőket javaslom. Apró, tajine-sütő formájú sótartó, kéz-alakú kapu-kopogtató, fémkeretes kistükör, gyöngydíszes dobozka, rózsaolaj, ámbra-tömböcske… De ha útitársunkra, Nórira hallgattok, vegyetek inkább hűtő-mágnest! Van itt faragott kapus, csempemintás, tevés, papucs-formájú, a kínálat határa a csillagos ég…


2018. február

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése