2021. március 15., hétfő

Nagytakarítás a házban


Pontosan egy éve költöztünk ide a Hóvirág utcai házba, így természetes volt, hogy akkor tetőtől talpig kipucováljuk, rendbe rakjuk a házat, a kertet. Most is, mint minden tavasszal, belefogtam a NAAAGY selejtezésbe, takarításba, rendrakásba.


Leírom, hogy mifelénk ez hogyan megy, és adok néhány tippet, motivációt. Az emberek nagy többsége úgy végzi a tavaszi nagytakarítást, hogy húsvétra legyen kész vele. Aki régóta olvas, az tudja, hogy nálam az ünnep a tavaszi napéjegyenlőség, azaz március 21-re kell mindennel elkészülnöm.

Bennem két lény lakozik, az egyik a laza, szabad hippi, a másik meg a precíz szervező. Most ez az énem került előtérbe: kis cetlikre helyiségenként összeírtam a teendőket, a házból egyre kifelé haladva, a végére a kertet hagyva. Neked is javaslom ezt a módszert, mert nagyon jó érzés mindig egyre több elvégzett teendőt kihúzni a listáról.


Először a nagymosással kezdtem. Kimostam az összes lakástextilt: függönyöket, terítőket, huzatokat, rongyszőnyegeket. Tudni kell, hogy nálunk a kevésbé szép felületeket (pl. kanapé, ferde tetőtéri fal) is színes anyagok borítják, és mivel utálom a modern műanyag gépek látványát, ezért le szoktam takarni a mosógépet vagy a bojlert is.


Folyamatosan járt a mosógép, válogattam, teregettem, száradtak az anyagok, és eközben nekiálltam a súrolásnak. Az első helyiség a fürdőszoba volt. Lemostam a csempét, vízkőtelenítettem a csapot, zuhanyt, mosógépet. Tiszta lett a kád, a mosdó, a vécé (amit sosem használunk J). Én a sok műanyag flakon meg tubus látványát sem szívlelem, ezért ezeket kerámia-poharakban illetve fonott kosarakban tároljuk, amiket most sorra átnéztem és kitisztítottam.


Az első selejtezést a nagylányom kezdte, aki hosszú kihagyás után végre újra „haza” látogatott, és átválogatta az összes itt hagyott holmiját. Amikor az előszobára került a sor, a lányok átnézték a cipőiket, mi jó még rájuk, mit nőttek ki. A téli csizmák hátulra kerültek, a szandálok optimista módon előre, a kinőtt lábbelik zsákba. Elraktuk a fogasról a nagyon meleg kabátokat és a bundagatyákat is. A síkesztyűk és a kötött sapkák is a szekrény mélyére kerültek. Ezután letisztítottam a lépcsőt, a korlátot.


Aztán jött a konyha. Én a zacskók látványát is utálom, ezért vásárlás után mindent kicsomagolok, és befőttesüvegekbe rakok ki. Ez egyszerre praktikus és esztétikus is: így jól látható, miből mennyink van, miket kell venni, és jól mutat a sok növény, mag, miegymás. Üvegekben, valamint szép kerámia- és fém-tárolóban van az összes szárazáru, gyógynövény, fűszer, stb. Na meg persze a lekvárok, befőttek. Most ezeket az üvegeket, tárolókat mind levettem és lemostam. Kívül-belül, alul-felül letisztítottam a konyhaszekrényt. Tiszta lett az én szépséges tálasom, népi kerámiaedényeim. Lesúroltam a tűzhelyet, tiszta lett a hűtőszekrény, a szemetes.


Ezután jött a nappali tér. A porszívózást a magasban kezdtem, letakarítva így a gerendákról a pókhálókat (majd nyáron szőnek újakat a pókocskák). Benyúltam a csővel a szekrények, polcok tetejére, mögé, és alá. Kiporszívóztam a kanapét is. Leporoltam, lesúroltam a bútorok tetejét, polcait, tárgyait. Felsöpörtem, majd felmostam a padlót.


Minden helyiségben tiszták lettek a képkeretek és a lámpák, a kapcsolók és a konnektorok, a tükrök és a kilincsek, na meg az összes dísztárgy.


Fontos a külső tisztaság és rend, de az is, mi van a bútorokon belül. Én rendet raktam a komód fiókjaiban, az irattároló mappákban, a kredencben a kézműves holmik és a társasjátékok között, a lócák tárolóiban, valamint a ruhásszekrényemben.


Nálam a nagy mumus az ablakmosás, erre szánom rá magamat mindig legutoljára, de nemzeti ünnepünk és az anyukám születésnapja tiszteletére ezen is túlestem.


Bizonyára tudjátok, hogy lelkes környezetvédő vagyok. A tisztításhoz leginkább forró vizet (amennyit a kezem kibír) és szivacsot használok. Igazából vettem egy lebomló folyékony tisztítószert is, de úgy elpakoltam, hogy sikerült róla teljesen megfeledkeznem, és csak az ablaktisztításra találtam meg. A makacsabb szennyeződésekre meg a felmosó-vízbe egy kis mosószódát raktam. Van nekem egy jó kis házi vízkőoldóm: ecet és citromlé 1:2 arányú keveréke. De mivel a szagával a világból ki lehet kergetni, csepegtettem bele pár csepp levendulás illóolajat, így nemcsak tiszta, de illatos is lett minden.


Miközben én bent serénykedtem, minden napra kiadtam valami feladatot a lányoknak. Átpakolták a megmaradt tüzifát, összeszedték a letört gallyakat, ágakat, a nagyobbakat gyújtósnak rakták el, a kisebbeket a komposztra hordták. Megvolt a munkamegosztás: egyikük ágvágóval, metszőollóval darabolt, másikuk gereblyézett, kupacolt, a harmadik pedig talicskával vitte a sufniba. Az ünnepnapra a lányok tetőtől-talpig rendet és tisztaságot varázsoltak a tetőtéri szobájukba.


A végére hagytam a nagy újdonságot: vettünk egy lakókocsit! Hogy minek az nekünk? Több funkciója lesz, legelsősorban a párom elvonulós kuckója. Ő hétköznaponként kora hajnalban kel, így este korán kell(ene) lefeküdnie, de nálunk akkor még javában zajlik az élet, külön hálószobánk meg ugye nincs, a nappaliban alszunk egy kihúzható kanapén. Most ha szeretné kipihenni magát, csak kivonul a lakókocsiba, ahol csend van és nyugalom. Ott a kisebb szerelési, javítási munkákat is elvégezheti, tehát ez egy mini műhely is egyben. Ha mindkettőnknek elege van a zsivajból, akkor kettesben is félrevonulhatunk oda. Valamint ha a gyerekek akarnak bandázni, akkor kiváló buli-hely a lakókocsi.


A lakókocsi rendbe-hozását is beterveztem a nagytakarításba: porszívózás, törölgetés, tapétázás, új textíliák, de a párom azt mondta, hogy ezt szeretné ő egyedül csinálni. Csak Kincsőt engedi be időnként, ő fúrta fel például a csavarokat. Egész héten ott tettek-vettek, szépült minden. 
Ez a hét már a kinti térről szól, be van tervezve a terasz, a ház külső része, a sufni, és persze a kert is. Mire azzal elkészülök, szerintem csili-vili lesz a lakókocsi is.


Kedves Olvasóm, bátorítalak, hogy vágjál bele a tavaszi nagytakarításba!


Kezdd a selejtezéssel. Eleve ne hagyd felhalmozódni magad körül a felesleges tárgyakat, keveset vásárolj, és ne legyen lomtárad. A zsúfoltság, a „majd jó lesz még valamire” típusú dolgok gátolják a tér természetes energia-áramlását. Az elengedés segíti a megújulást, és tavasszal ez talán még fontosabb, mint bármikor máskor. A soha nem hordott ruhák, a megunt könyvek, játékok mehetnek ki – na nem a kukába, hanem a rászorulóknak.


A nagytakarítást csak a szuperhősök végzik el egy nap vagy egy hétvége alatt. Szánj rá több időt, minden nap végezz el egy munkafolyamatot, vagy takaríts ki egy helyiséget. A nagyobb munkálatokat hagyd hétvégére. Akkor mossál, amikor az idő napos és szeles, így hamar megszárad minden. (Nekem nincs és nem is lesz szárítógépem. A ruhák télen a kályhánál, nyáron meg kint a szabad levegőn száradnak.)


Ez az időszak jó alkalom arra, hogy te is kicsit megújítsd az otthonodat. Rendezd át a házat, találj új funkciót a helyiségeknek, tologasd át a bútorokat. Szerezz be néhány újdonságot: egy szép textilt, lámpát, képet vagy más dísztárgyat.


Bár nagy meló ez az egész, de a végeredmény megéri. Tiszta, rendezett házban a tavaszi testi-lelki megújulás is sokkal könnyebb.

 

2021. március

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép, meleg, és barátságos otthonotok van!

    VálaszTörlés
  2. Réka ez a ház egy ékszerdoboz! Én nagy takarító vagyok, pont ahogy leírtad úgy megyek én is sokszor sorba mindenen. Selejtezni is szoktam időnként, utána nagyon jó szétnézni a dolgokon, felér egy teljes megtisztulással. Régóta nem halmozok semmit és feleslegesen sem vásárolok már (kivéve a könyveket, azokból mindig sokat, de a könyv nem felesleges dolog ugye?) szóval ezerszer jobb a kevesebb, több elven élni.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm nektek! Bevallom, én néha a könyveket is kiselejtezem... (remélem, nem kövez meg ezért senki). Helyben eladogatom, vagy a könyvtárnak adományozom.

    VálaszTörlés